Depozitele în lei constituite de populație în bănci au scăzut, în august față de iulie, pentru a doua lună consecutiv

Depozitele în lei constituite de populație în bănci au scăzut, în august față de iulie, pentru a doua lună consecutiv

Depozitele constituite de populație în lei au scăzut cu 0,5% în luna august față de iulie 2016, pentru a doua lună consecutiv, după aproape un an de creșteri, însă ca ritm anual se mențin pe plus, cu un avans de 10,5%, reiese din datele publicate vineri de Banca Națională a României (BNR).

"Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au scăzut cu 0,5% până la 96,939 miliarde de lei. (...) Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) s-au redus cu 3,6 la sută, până la 77,794 miliarde lei", se arată în comunicatul BNR.

Comparativ cu august 2015, depozitele în bănci au crescut cu 11,8% pe seama economiilor în lei realizate de companii, unde s-a consemnat un avans anual de 21,4%. În același timp, economiile în lei ale persoanelor fizice au înregistrat un ritm anual de creștere de 10,5%.

''Depozitele în valută ale rezidenților gospodării ale populației și persoane juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare), exprimate în lei, s-u diminuat cu 1,1%, până la nivelul de 83,762 miliarde de lei (exprimate în euro, depozitele în valută au scăzut cu 0,8%, până la 18,81 miliarde de euro). Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenților exprimate în lei au crescut cu 5,4% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenților s-au majorat cu 4,9%); depozitele în valută ale gospodăriilor populației exprimate în lei au crescut cu 6,9% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 6,4%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) exprimate în lei au crescut cu 2,4% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenților persoane juridice s-au majorat cu 1,9%)'', se mai arată în comunicatul BNR.

Astfel, valoarea totală a depozitelor constituite în bănci de populație și firme s-a majorat cu 0,5% în august față de iulie 2016.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...