Deputat PNL: Companiile vor plăti această taxă a PSD, dar cetățenii vor suporta

Deputat PNL: Companiile vor plăti această taxă a PSD, dar cetățenii vor suporta

Un deputat PNL a atras atenția asupra faptului că taxa de solidaritate cerută de PSD s-ar aplica și companiilor cu capital românesc, care ar urma să crească prețurile pentru români, în contextul costului pe care ar fi obligate să îl plătească.

Liberalii spun că taxa va fi suportată tot de cetățeni FOTO Shutterstock

„Ceea ce nu spune PSD este că prin introducerea unui impozit de 1% din cifra de afaceri pentru marile companii, partidul condus de Marcel Ciolacu lovește de fapt și în multe firme cu capital românesc – Altex, Dedeman, EMag, Albalact, RCS-RDS, etc. - sau în firme cu capital mixt”, a afirmat reprezentanta liberalilor, Gabriela Horga, într-un mesaj pe Facebook.

Potrivit liberalei, PSD pune, în mod incorect „această taxă pe același plan cu taxa de solidaritate introdusă de Uniunea Europeană pentru companiile energetice. (...) Taxa UE de solidaritate se referă la profiturile extraordinare obținute de companiile energetice în această perioadă de criză, profituri obținute într-un context neobișnuit. Aceasta este o măsură care are un scop bine definit: să ajute gospodăriile și companiile europene să facă față facturilor uriașe la energie”, a mi transmis Gabriela Horga.

Totodată, deputata a explicat că „PNL susține aplicarea directivei UE”, susținânnd că i s-a cerut ministrului Finanțelor să se asigure că proiectul care introduce taxa este realizat corect, amintind însă că actul normativ a generat controverse și probleme, din cauză că nu se va aplica Rompetrol, așa cum a anunțat compania.

De aseemenea, potrivit deputatei, „PSD, de fapt, propune acum o altă taxă, o taxă de 1% pentru toate companiile cu capital românesc sau străin care au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Aceastea activează în domenii de activitate precum industria alimentară, industria de mașini și echipamente, retail sau telecomunicații. Vorbim de produse de bază, iar aplicarea taxei de 1% ar însemna creșterea prețurilor pentru orice companie care transferă taxa pe cifra de afaceri în preț. Da, companiile vor plăti această taxă a PSD, dar cetățenii o vor suporta efectiv”.

Taxa de solidaritate, readusă pe agendă de șeful PSD

Tema unei taxe pentru companiile cu cifră de afaceri mare a încins din nou spiritele între liderii Coaliției, fiind un subiect pe care șeful PSD a insistat în ultimii ani, însă s-a lovit mereu de refuzul liberalilor.

PSD a susținut că poziția liberalilor nu este concretă în ceea ce privește taxa de solidaritate. Social democrații susțin că „unii lideri marcanți ai PNL au cerut cu vehemență ca taxă de solidaritate stabilită la nivel european să se aplice”, în timp ce alții critică taxa de solidaritate cu aceeași vehemență”.

Taxa de solidaritate propusă de PSD impune acestor companii să plătească un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. În prezent, sunt multe companii românești care raportează profiturile reale și plătesc impozite a căror valoare depășește 3-4% din cifra lor de afaceri”, explică reprezentanții PSD.

Mai mult decât atât, taxa de solidaritate susținută de PSD vizează în special companiile care și-au multiplicat veniturile prin creșterea speculativă a unor prețuri, în actualul context inflaționist. Contrar criticilor unor lideri PNL, taxa de solidaritate are ca efect descurajarea acestor comportamente speculative care au afectat în mod nejustificat puterea de cumpărare a cetățenilor români”, susține PSD.

În replică, liberalii au susținut că nu sprijină majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite pentru că „ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...