Deputata care a spus că Rusia este ţinută să nu cadă în abis de Dumnezeu şi Stalin, şefă la cultură în Duma rusă

Deputata care a spus că Rusia este ţinută să nu cadă în abis de Dumnezeu şi Stalin, şefă la cultură în Duma rusă

O jurnalistă şi deputată rusă cunoscută pentru laudele la adresa lui Stalin şi ideile sale ultraconservatoare urmează să fie numită la conducerea Comisiei de Cultură din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), a informat miercuri media ruse, citate de AFP.

Candidatura Elenei Iampolskaia a fost avansată de către partidul Rusia Unită (de guvernământ) şi alegerea sa de către deputaţi în această funcţie influentă nu lasă loc de îndoială, în pofida opiniilor împărţite în cercurile culturale din ţară.

'Există doar două forţe capabile să menţină Rusia să nu cadă în abis. Prima este Dumnezeu, iar a doua Stalin', a apreciat ea într-un articol din ziarul Izvestia în 2007.

'Naţionalismul este răspunsul sufletului şi al corpului la eliminarea forţată a frontierelor. La mondializarea spaţiului nostru intim şi chiar genetic', scria Iampolskaia într-un alt text din 2011.

Jurnalista devenită deputată în 2016, Elena Iampolskaia este, de asemenea, cunoscută pentru susţinerea unei controversate legi din 2013 care pedepseşte 'propaganda homosexuală în rândul minorilor', o lege care a fost criticată de organizaţiile neguvernamentale pentru drepturile omului.

Regizorul rus de teatru Iosif Raihelgauz a denunţat viitoarea numire a Elenei Iampolskaia drept 'monstruoasă', în timp ce alţi reprezentanţi ai cercurilor culturale, precum scriitorul Zahar Prilepin, au salutat decizia.

Postul de preşedinte al Comisiei pentru Cultură din Duma rusă a rămas vacant după moartea cineastului Stanislav Govoruhin în luna iunie, aminteşte AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cabaret în 1985 la barul Melody din Mamaia. În imagini apare și Viorel Păunescu

2 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

3 Încep să apară dezvăluirile „hard” despre „fratele” Tate în presa tabloidă britanică

4 Noi amănunte din culisele „afacerii” fraților Tate

5 Ce se întâmplă cu ciclonul polar. Vremea, după episodul de viscol: „Temperaturi negative în toată țara”