Deputaţii francezi au adoptat a doua componentă a controversatului proiect de reformă a pensiilor

Deputaţii francezi au adoptat a doua componentă a controversatului proiect de reformă a pensiilor

Deputaţii francezi au adoptat joi a doua componentă a proiectului de reformă a pensiilor - reformă ce a generat o amplă mişcare de contestare în Franţa - în absenţa opoziţiei care a decis să părăsească Adunarea Parlamentară în semn de protest, informează vineri AFP.

Proiectul legii organice a fost adoptat cu 98 de voturi contra 1, opoziţia de stânga ca şi cea de dreapta neparticipând la scrutin.

Deputaţii francezi erau mobilizaţi de o lună asupra acestei reforme şi au demarat miercuri examinarea acestui text organic, după adoptarea părţii principale a proiectului, marţi, folosind controversatul articol 49-3 al Constituţiei, ce permite evitarea unui vot în Parlament.

În mai multe oraşe din Franţa, printre care Lille, Rennes, Le Havre sau Caen, câteva mii de persoane s-au mobilizat joi pentru a cere retragerea reformei pensiilor.

Cele mai mari mobilizări au avut loc la Marsilia, unde, potrivit poliţiei, au manifestat aproape 2.000 de oameni, şi la Lyon, unde între 1.600 şi 4.000 de persoane s-au adunat sub o ploaie torenţială, potrivit cifrelor Prefecturii Departamentului Rhone şi Confederaţiei Generale a Muncii (CGT).

Textul fixează o "regulă de aur" asupra echilibrului viitorului sistem universal al pensiilor şi prevede o aplicare anticipată a reformei începând din 2022 pentru parlamentari.

După vot, grupul prezidenţial La République En Marche (LREM) a evocat "un text fundamental pentru viitorul sistem universal al pensiilor".

Mişcările de opoziţie, mobilizate de la începutul lucrărilor la nivel de comisie, la 3 februarie, şi-a menţinut presiunea, continuând să critice o reformă "lipsită de inimă", potrivit stângii, şi care nu este finanţată, potrivit dreptei. Aceleaşi acuzaţii mai mult sau mai puţin ca cele asupra primei părţi, denunţată atât de dreapta, cât şi de stânga drept "un fiasco".

Acest proiect-far al preşedintelui Emmanuel Macron a declanşat de la începutul lui decembrie un conflict social excepţional de lung în Franţa, în special în transporturi, dar şi printre avocaţi sau la Opera din Paris.

O nouă zi de mobilizare este anunţată pentru 31 martie.

Reforma urmează să fie supusă la vot în Senat la sfârşitul lui aprilie, unde senatorii comunişti au promis deja "o lungă dezbatere".

Guvernul mizează pe o adoptare definitivă a reformei înainte de începutul verii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani