Descoperire „excepțională” în Orașul Etern/Arheologii ar fi găsit un mormânt din perioada fondatorului Romei, Romulus

Descoperire „excepțională” în Orașul Etern/Arheologii ar fi găsit un mormânt din perioada fondatorului Romei, Romulus

Descoperirea este considerată "excepțională" de arheologi. Ceea ce ar putea fi mormântul lui Romulus, regele fondator al Romei, a fost prezentat pentru prima oară publicului vineri, la Roma, scrie AFP.

Situl era cunoscut de specialiști, și în special de italianul Giacomo Boni (1859-1925) care, încă din secolul al XIX-lea, a emis ipoteza că în Forumul roman, în jurul Comitium - spațiul prevăzut pentru reuniunile publice în antichitate - s-ar putea afla un "heroon", monument ridicat în memoria unui personaj ilustru sau eroic, care ar putea fi cel al fondatorului orașului.

Săpături recente, efectuate în Parcul arheologic al Colosseumului, au permis confirmarea acestei ipoteze prin aducerea la lumină a unui "sarcofag din tuf (cunoscut lui Giacomo Boni) de circa 1,40 metri lungime, asociat cu un element circular, probabil un altar", cele două elemente datând din secolul al VI-lea Î.H. potrivit Parcului.

"În lucrările sale, Giacomo Boni nu a interpretat acest loc, l-a descris doar afirmând că a văzut un cufăr sau un bazin (care corespunde sarcofagului) și un cilindru de piatră", a declarat directorul Parcului, Alfonsina Russo, care a prezentat pentru prima oară situl presei

"Această informație a fost apoi uitată timp de un secol, la fel ca și localizarea exactă și pentru noi a fost o mare descoperire să-l redescoperim așa cum l-a descris Boni", a adăugat ea.

Responsabilii Parcului au precizat însă că deocamdată este imposibil "să afirmi științific" că este vorba de mormântul lui Romulus.

"Este doar o sugestie bazată pe surse antice care, toate, evocă pentru această zonă a Forumului prezența mormântului lui Romulus", a explicat cea care a condus cercetările, Patrizia Fortini.

"Este cu siguranță un monument important, forma sarcofagului te duce cu gândul la un memorial, dar ce a fost cu adevărat nu putem spune", a adăugat ea.

Legenda spune că Roma a fost fondată în 21 aprilie anul 753 Î. H. de către Romulus, care și-a ucis fratele Remus pentru că a încălcat brazda pe care o trasase pentru a marca granița noului oraș.
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

4 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori