Descoperirea care încalcă o lege a fizicii i-a uimit pe cercetători: e de milioane de ori mai luminos decât soarele

Descoperirea care încalcă o lege a fizicii i-a uimit pe cercetători: e de milioane de ori mai luminos decât soarele

Strălucește de 10 milioane de ori mai puternic decât soarele, încălcând o lege a fizicii numită limita Eddington, se arată într-un studiu care i-a uimit pe oamenii de știință.

Universul FOTO: Shutterstock

Astronomii numesc ULX aceste surse ultraluminoase de raze X care „încalcă legea fizicii” și care emană de 10 milioane de ori mai multă energie decât soarele, relatează Live Science .

Această cantitate de energie încalcă o legea cunoscută sub numele de limită Eddington, care determină cât de strălucitor poate fi ceva de o anumită dimensiune. Dacă ceva depășește limita Eddington, oamenii de știință se așteaptă ca aceasta să se pulverizeze. Cu toate acestea, ULX-urile „depășesc în mod regulat această limită de 100 până la 500 de ori, lăsând nedumeriți oamenii de știință”, potrivit unei declarații NASA .

Studiul a fost publicat în revista The Astrophysical Journal de la Nuclear Spectroscopic Telescope Array al NASA, care vede universul în raze X de înaltă energie, și a confirmat că un anume ULX, numit M82 X-2, este fără îndoială prea luminos.

Această nouă lucrare arată că nu este cazul să se considere că lumina poate fi o iluzie optică, deoarece acest ULX sfidează limita Eddington.

Astronomii obișnuiau să creadă că ULX-urile ar putea fi găuri negre, dar M82 X-2 este un obiect cunoscut sub numele de stea neutronică. Stelele neutronice sunt nucleele rămase, moarte ale stelelor precum soarele. O stea neutronică este atât de densă încât gravitația de pe suprafața sa este de aproximativ 100 de trilioane de ori mai puternică decât cea a Pământului.

Această gravitate intensă înseamnă că orice material atras pe suprafața stelei moarte are ca efect o explozie puternică.

O bezea aruncată pe suprafața unei stele neutronice ar lovi-o cu energia a o mie de bombe cu hidrogen”, explică cei de la NASA.

Aceste observații ne permit să vedem efectele acestor câmpuri magnetice incredibil de puternice pe care nu le-am putea reproduce niciodată pe Pământ cu tehnologia actuală”, a declarat autorul principal al studiului Matteo Bachetti, astrofizician la Observatorul Astronomic Cagliari din Italia.

„Aceasta este frumusețea astronomiei... nu putem să obținem prin experimente răspunsuri rapide; trebuie să așteptăm ca universul să ne arate secretele,” a mai spus autorul studiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”