Detalii din dosarul FBI asupra Ivanei Trump, desecretizate

Detalii din dosarul FBI asupra Ivanei Trump, desecretizate

Prima soție a lui Donald Trump, Ivana, a făcut obiectul unei anchete de contraspionaj deschisă de FBI privind anumite contacte în țara sa natală Cehoslovacia, în 1990, potrivit unor extrase din dosarul său, obținute de Bloomberg News.

Prima soție a lui Donald Trump a murit anul trecut FOTO PROFIMEDIA

Ancheta s-a întins în mai multe țări, atașații juridici americani din Canada și Europa fiind instruiți să se intereseze de circumstanțele emigrării ei din Cehoslovacia, pe atunci comunistă, în Austria și, ulterior, în Canada, și să cerceteze asocierea ei cu anumite persoane. Numele acestora au fost redactate în documente. Totodată, FBI a examinat dosarele judiciare privind divorțul ei de Donald Trump.

Dosarele au fost clasificate ca fiind „secrete”. Într-un document datat 14 februarie 1989, FBI scria că „a recomandat deschiderea unei anchete preliminare asupra Ivanei Trump”, în baza informațiilor pe care biroul le-a obținut de la o sursă confidențială. Potrivit documentului, „nu se știe dacă acuzațiile provin din gelozia față de bogăția și faima ei. Ancheta continuă”. FBI a redactat conținutul acelei anchete.

Deși nu se cunoaște natura anchetei FBI, totuși aceasta a presupus implicarea diviziei de contrainformații și a fost extrem de sensibilă, fiind desfășurată pe o perioadă de cel puțin doi ani.

Un alt dosar, din 1990, arată că FBI a efectuat cercetări asupra unui bărbat având conexiuni cu serviciile secrete cehoslovace, care aranja căsătorii fictive și despre care se credea că este cumva legat de Ivana Trump, care era din Cehoslovacia. În aceste dosare există destul de puține informații despre Donald Trump, cu excepția unui articol din 16 ianuarie 1989 apărut în revista Time, intitulat "Trump".

Documentele includ, de asemenea, o referire la Barrandov Film Industry, un studio de film din Praga și unul dintre cele mai mari din Europa. Nu este clar de ce apare mențiunea, care este făcută în legătură cu Vaclav Havel, ultimul președinte al Cehoslovaciei. Ivana Trump, pe atunci o necunoscută, a apărut într-un episod al spectacolului „Pan Tau” (1970), filmat în acel studio.

O "sursă foarte confidențială și de încredere" a informat că Ivana Trump s-a deplasat în Cehoslovacia pe 4 iunie 1990, unde Havel i-a dat o carte cu autograf.

După ce Donald Trump a fost ales președinte, Prague Daily Monitor a publicat un articol dezvăluind faptul că Ivana nu a oferit ajutor disidenților sau persoanelor aflate în exil în timpul regimului comunist. Acest fapt ar putea fi o explicație pentru interesul arătat de FBI față de vizita ei în această țară.

FBI urmează să publice și alte documente

Ivana Trump, care a murit la 73 de ani în urma unei căzături în locuința sa din New York, în iulie anul trecut, a avut trei copii cu Donald Trump: Ivanka, Donald Jr. și Eric.

Bloomberg News a obținut documentele de la FBI în baza legislației privind libertatea de informare.

FBI a confirmat ulterior că a identificat aproape 900 de pagini de documente potențial relevante, dar a precizat că publicarea lor completă ar putea dura până la cinci ani.

Luni, FBI a publicat 190 de pagini, an anunțând că restul documentelor va fi publicat luna viitoare.

În scrisoarea care însoțește documentele, FBI a precizat că o parte din dosarele pe care le deținea despre Ivana Trump au fost distruse, iar alte sute de pagini pe care le-a identificat sunt analizate de alte agenții guvernamentale.

Ivana Trump nu a fost acuzată de nicio abatere.

Documentele din aceste dosare, care ar putea fi articole decupate din ziare, rezumate ale interviurilor cu subiectul, cu și martorii, precum și note, nu sunt dezvăluite publicului din motive de confidențialitate cât timp persoana în cauză este în viață.

FBI a redactat o serie de informații din aceste dosare, invocând preocupări legate de securitatea națională, de confidențialitate, de tehnicile și procedurile de aplicare a legii și întrucât unele informații ar putea dezvălui identitatea unor surse confidențiale și a unor informatori.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”