DIICOT: Nouă persoane reținute pentru furturi de pesticide și semințe de pe teritoriul Franței; prejudiciul - un milion de euro

DIICOT: Nouă persoane reținute pentru furturi de pesticide și semințe de pe teritoriul Franței; prejudiciul - un milion de euro

Nouă persoane au fost reținute într-un dosar privind comiterea pe teritoriul Franței a mai multor furturi de pesticide și semințe, prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională fiind de aproximativ un milion de euro.

Potrivit unor comunicate emise, miercuri, de DIICOT și IGPR, Poliția Română și Jandarmeria Franceză, sub coordonarea procurorilor DIICOT—Structura Centrală, au organizat, marți, o acțiune vizând destructurarea unei grupări infracționale de criminalitate itinerantă, ai cărei membri sunt cercetați pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat și tăinuire.

În cadrul acțiunii, au fost efectuate pe teritoriul României 12 percheziții domiciliare (nouă în județul Galați și câte una în județule Arad, Iași și Suceava), în urma cărora șapte membri ai grupării au fost duși la audieri, iar mai multe bunuri și înscrisuri au fost ridicate.

Toate cele șapte persoane au fost reținute în baza unor mandate europene de arestare, urmând a fi pentru prezentate la curțile de apel, în vederea arestării preventive.

Ulterior, acestea vor fi prezentate instanțelor competente, în scopul predării lor autorităților franceze care instrumentează cazul, respectiv Tribunalului de Mare Instanță din Colmar, arată comunicatele menționate.

De asemenea, în cursul zilei de marți, în aceeași cauză, au mai fost reținuți pe teritoriul Germaniei și Belgiei doi dintre membrii grupului.

"În fapt, s-a reținut că în perioada iunie 2016 — iulie 2017, membrii grupului au săvârșit 10 fapte de furt pe teritoriul Franței, în regiunea Alsace, respectiv au sustras din depozitele unor societăți comerciale, produse fitosanitare (pesticide și semințe), cauzând un prejudiciu total de aproximativ 1.000.000 de euro. (...) În cadrul activităților desfășurate, s-a identificat și recuperat, pe teritoriul României, cantități însemnate de produse fitosanitare, în valoare de 258.580 de euro, sustrase din localitățile Obersaasheim și Saint Sauveur Marville; peste 5 tone de semințe de rapiță în valoare de aproximativ 243.000 de euro, sustrase din localitățile Mons en Pevele și La Chapelle D´Armentieres, precum și 14.000 de rulmenți", arată documentele citate.

Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul serviciilor de investigații criminale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Galați, Arad, Iași și Suceava care au beneficiat de suportul Direcției Operațiuni Speciale, criminaliștilor și al polițiștilor de la serviciile pentru acțiuni speciale.

De asemenea, la activitățile desfășurate pe raza județului Galați, au asistat trei jandarmi francezi din cadrul Brigăzii de Cercetări din Colmar și ai Secțiunii de Cercetări din Strasbourg, precum și un analist din cadrul EUROPOL — A.P. FURTUM.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria