Din cauza CCR, DNA a clasat un dosar de restituiri cu prejudiciu de 20 de milioane de euro după ce, în urmă cu 4 ani, a reţinut-o pe Crinuţa Dumitrean, însărcinată în luna 8-a

Din cauza CCR, DNA a clasat un dosar de restituiri cu prejudiciu de 20 de milioane de euro după ce, în urmă cu 4 ani, a reţinut-o pe Crinuţa Dumitrean, însărcinată în luna 8-a

DNA a clasat dosarul de abuz în serviciu care îi privea pe Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pe omul de afaceri Mihai Rotaru și pe fostul deputat PDL, Ioan Oltean, potrivit unui răspuns al DNA pentru G4Media.ro.

„La data de 16 decembrie 2020, față de toate persoanele menționate în acest comunicat,  https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7616 , procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b (fapta nu este prevăzută de legea penală) din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor asimilate  corupției reținute inițial în sarcina inculpaților, în sensul dovedirii existenței unei înțelegeri între inculpații autori ai infracțiunii de abuz în serviciu și complicele beneficiar.

S-a avut în vedere și Decizia nr.405 din 15 iunie 2016 a CCR potrivit căreia, orice încălcări ale atribuțiilor de serviciu care nu își au izvorul într-o dispoziție din legislația primară, se situează în afara ilicitului penal, cu referire al faptul că dispoziții legale presupus a fi fost încălcate de membrii Comisiei Centrale de Despăgubiri nu detaliază situațiile în care respectiva Comisie trebuia să dispună trimiterea dosarului spre reevaluare. Prin urmare, unei persoane nu i se poate imputa încălcarea standardului obiectiv prin constatarea neîndeplinirii unor prescripții implicite, nedeterminabile la nivel normativ.

De asemenea, prin aceeași soluție s-a mai dispus ridicarea tuturor măsurilor asigurătorii dispuse anterior în cauză.

În legătură cu presupuse fapte de supraevaluare a imobilelor care au făcut obiectul despăgubirilor aprobate de Comisia Centrală în favoarea altor apropiați ai lui Rotaru Mihai, probatoriul administrat în cauză nu a relevat date si indicii temeinice privind săvârșirea vreunei infracțiuni de corupție. Prin urmare s-a dispus soluția clasării față de faptă, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. a (fapta nu există)”, arată DNA în răspunsul pentru G4media.ro.

În acest caz, în iulie 2016, DNA i-a trimis pe cei 3 în judecată pentru o presupusă despăgubire ilegală de peste 20 de milioane de euro. Fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, a fost chiar arestată între 28 noiembrie 2015 şi 10 decembrie 2015, deşi era însărcinată.

La data de 27 noiembrie 2009, inculpatul Rotaru Mihai a cumpărat contra sumei de 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deținea asupra unui teren în suprafață de 61.857 mp, situat în municipiul Pitești, județul Argeș. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță (…) Terenul în cauză a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 lei (de 10 ori față de prețul real)”, arata DNA.

Dosarul a fost trimis în instanță, însă un an mai târziu, în 2017, a fost restituit la DNA.

În iulie anul trecut, DNA a închis partea de dosar privind traficul de influență care îi privea pe Mihai Rotaru și Ioan Oltean.

Ioan Oltean era acuzat că ar fi primit șpagă 600.000 de euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru, în curtea bisericii din Chitila, ca să intervină la fosta președintă a ANRP, Crinuța Dumitrean, astfel încât Rotaru să obțină o despăgubire de peste 20 de milioane de euro.

Omul de afaceri Mihai Rotaru este unul dintre acționarii echipei de fotbal U Craiova CS, poreclită ”Craiolguța”, după numele primarului Craiovei, Olguța Vasilescu.

Este unul dintre samsarii de drepturi litigioase aflat în top 10, pe locul 5, cu o despăgubire de 44 de milioane de euro, primită între 2008 și 2011. 500.000 de lei în bani, în 2009, restul în acțiuni a Fondul Proprietatea.

Rotaru este anchetat alături de sora la, Diana Le Bomin, și într-un al doilea dosar ANRP legat de o despăgubire pentru un teren din Bistriţa. Potrivit  DNA , acest al doilea dosar e încă în lucru.

În noiembrie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a condamnat-o pe fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, la 6 ani şi 3 luni de detenţie într-un alt dosar ANRP în care e acuzată că ar fi primit mită 400.000 de euro de la omul de afaceri Horia Simu pentru a-i aproba acestuia despăgubiri supraevaluate pentru un teren de 25 de hectare în Constanţa. Sentinţa nu este însă definitivă.

În alte dosare ANRP, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitări pentru abuz în serviciu şi condamnări acolo unde au fost probate acte de corupţie precum luare de mită sau trafic de influenţă. Spre exemplu, pe 8 octombrie 2019, fostul şef al ANI, Horia Georgescu, membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor de la ANRP, a fost achitat pentru abuz în serviciu, însă fostul secretar de stat la Ministerul Justiţiei, Cătălin Teodorescu, a primit 8 ani pentru luare de mită. SURSA:  G4Media.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…