Diță (ANCOM): Sistemul integrat pentru avertizarea populației înaintea situațiilor de risc major va fi implementat în perioada următoare

Diță (ANCOM): Sistemul integrat pentru avertizarea populației înaintea situațiilor de risc major va fi implementat în perioada următoare

Un sistem integrat de alertă pentru avertizarea populației înaintea situațiilor de risc major este binevenit, iar în câteva zile vom avea soluția și foarte repede implementarea ei, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Adrian Diță.

"Astăzi (luni, 18 septembrie 2017, n.r.), la ora 15:00, vom avea un Grup de lucru la ANCOM și, în cel mai scurt timp posibil vom putea vorbi de un un astfel de sistem de alertă. Probabil, vorbim de săptămâni, depinde de niște elemente tehnice care vor fi discutate astăzi și în zilele imediat următoare, astfel încât să fim în măsură să avem o analiză obiectivă și să putem demara tot procesul care va presupune punerea în utilizare a acestui sistem integrat. Orice sistem de alertă este binevenit și este o soluție care ține cont de dezvoltarea tehnică și tehnologică. Este un element despre care se discută de ceva vreme și sunt deja datele concrete pentru a le pune în practică. Știu de aceste discuții, eu sunt aici de patru luni, iar ideea este că acest element este de astăzi pus pe masă. Concret, suntem în ipostaza în care în câteva zile vom avea soluția și foarte repede implementarea ei", a afirmat, la Digi 24, președintele ANCOM.

Întrebat cum va funcționa sistemul în mod concret, șeful ANCOM a precizat că, în funcție de gravitatea fenomenelor meteo Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va declanșa procedurile necesare.

"În funcție de informațiile care vin de la instituțiile de specialitate care vor putea să anunțe un Cod roșu, un Cod portocaliu sau alte elemente de tip meteo și în funcție de gravitatea lor, vor fi transmise către cei care gestionează situațiile de urgență. Având aceste platforme, Inspectoratul va declanșa procedurile necesare printr-un contact direct pe care îl au cu aceste mecanisme conexe, de la operatori", a explicat președintele ANCOM.

Guvernul a anunțat, luni, într-un comunicat de presă, că aplicația pentru avertizarea populației înaintea situațiilor de risc major — "Sistem Alert" — va fi dezvoltată și implementată de ANCOM, IGSU și STS , în colaborare cu operatorii de telefonie.

"Premierul Mihai Tudose a cerut astăzi implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgență transmis pe telefonul mobil. 'Sistem Alert' va fi dezvoltat și implementat de ANCOM, IGSU, STS, în colaborare cu operatorii de telefonie. (...) 'Sistem Alert' va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcție de situațiile de urgență apărute la nivel regional — fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc", precizează Guvernul.

Potrivit comunicatului, soluțiile tehnice vor fi stabilite în cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanți și experți ai entităților menționate, care va avea prima întâlnire luni, la ora 15:00.

În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem, indică sursa citată.

O furtună violentă a lovit duminică seară zona de vest a României. Conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în urma fenomenelor meteo severe, opt persoane au decedat (Arad — 1, Bistrița Năsăud — 2, Timiș — 5), iar 137 de persoane au fost rănite (Alba — 6, Arad — 15, Bihor — 35, Bistrița-Năsăud — 15, Cluj-Napoca — 5, Hunedoara — 1, Maramureș — 10, Sălaj — 1, Timiș — 49).

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au explicat într-un comunicat de presă, transmis luni AGERPRES, că furtuna care s-a abătut duminică în vestul României provocând pagube materiale însemnate și pierderi de vieți omenești a fost cauzată de un front atmosferic de aer rece extins dinspre Bosnia-Herțegovina, peste Serbia și Ungaria, ce a intrat în contact cu aerul cald din zonele afectate.

"Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia-Herțegovina, peste Serbia și Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid către vestul României în după-amiaza zilei de 17 septembrie. Evoluția acestui sistem frontal a fost anunțată de către Administrația Națională de Meteorologie în prognozele emise în ultima săptămână, inclusiv în data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul și nordul țării, pentru care în data de 17 septembrie au fost emise atenționări/avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting). Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtună) asociați acestui front atmosferic, în condițiile unui contrast termic deosebit de puternic (scăderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol (500 — 600 metri), în timp ce vârful acestora a atins 10.000 — 13.000 metri. Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat și gestionat cu ajutorul radarului meteorologic și imaginilor satelitare, în acord cu practicile internaționale în domeniul avertizării fenomenelor convective severe", explică specialiștii meteorologi.

Conform monitorizării ANM, până la miezul nopții de duminică, pe măsură ce aria manifestărilor de vreme severă s-a deplasat spre nord-est, au fost emise 47 de mesaje pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), dintre care 12 Cod portocaliu și 35 Cod galben.

În data de 17 septembrie au fost emise avertizări meteorologice de vreme severă imediată (de tip nowcasting) de cod Portocaliu pentru județele: Timiș, Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Bihor, Alba, Harghita, Mureș, Sibiu, Maramureș, Cluj, Sălaj și Satu Mare. Mesajele de atenționare și avertizare emise pe parcursul zilei de 17 septembrie și în prima parte a nopții de duminică spre luni (17/18 septembrie 2017) au fost postate în momentul emiterii și pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie (www.meteoromania.ro).

Toate aceste avertizări/atenționări meteorologice au fost transmise în flux operațional către: Centrul operativ pentru situații de urgență de la Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ISU Județene, Prefecturile județene, AN Apele Române și mass media.

În plus, ANM subliniază faptul că, în regim operativ, atenționările și avertizările emise sunt afișate în aplicația Inovagria Meteo, ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a cunoaște, în orice moment, avertizări de vreme severă imediată la nivelul localității în care se află sau pentru pentru orice loc din România. Aplicația a devenit operațională din data de 6 septembrie 2017 și este disponibilă pentru descărcare, deocamdată, pe Google Play Store.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…