Djokovici râde în fața contestatarilor: Nole, apărat cu regulamentul în mână după mesajul său politic

Djokovici râde în fața contestatarilor: Nole, apărat cu regulamentul în mână după mesajul său politic

Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a subliniat că "declaraţiile politice" ale jucătorilor nu au fost interzise, în contextul în care cele ale lui Novak Djokovici, cu privire la Kosovo, au stârnit polemici.

"Regulile de conduită pentru jucători în timpul unui turneu de Mare Şlem sunt definite de regulamentul turneului, emis de organizator şi de autoritatea de reglementare în cauză. Nu există nicio prevedere în aceste reglementări care să interzică declaraţiile politice ale jucătorilor", a declarat ITF.

Organismul internaţional confirmă că a primit o scrisoare de la Federaţia de Tenis din Kosovo şi spune că a "transmis-o autorităţilor care gestionează turneele de Mare Şlem".

Autorităţile olimpice din Kosovo au cerut Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să deschidă proceduri disciplinare împotriva tenismanului sârb Novak Djokovici, pe care îl acuză că a generat tensiuni politice prin mesajul "Kosovo este inima Serbiei", pe care l-a transmis în timpul turneului de la Roland Garros.

Jucătorul sârb a scris mesajul respectiv pe obiectivul uneia dintre camerele de televiziune de la marginea terenului, luni, după victoria sa în primul tur al competiţiei pariziene, în aceeaşi zi în care 30 de soldaţi NATO din trupele pentru menţinerea păcii au fost răniţi în confruntările cu protestatarii sârbi, în oraşul kosovar Zvecan, în care a crescut tatăl lui Djokovici.

Autorităţile sârbe au anunţat că 52 de manifestanţi au fost răniţi în înfruntări. Violenţele au izbucnit după alegerea unor primari de origine albaneză în nordul Kosovo, într-o zonă cu populaţie majoritar sârbă, după ce alegerile au fost boicotate de către sârbi.

Numărul trei mondial a declarat ulterior că este împotriva oricărui tip de conflict, dar a apărat mesajul său şi a descris situaţia din Kosovo ca pe un "precedent".

"Novak Djokovici a promovat încă o dată propaganda naţionaliştilor sârbi şi a folosit platforma sportivă pentru a face acest lucru", a precizat într-un comunicat Ismet Krasniqi, preşedintele Comitetului Olimpic din Kosovo (KOK).

"Declaraţiile ulterioare de după meci făcute de o astfel de figură publică, fără niciun sentiment de remuşcare, antrenează direct creşterea nivelului tensiunii şi violenţei dintre cele două ţări", a adăugat oficialul kosovar, îndemnând CIO să investigheze acest caz "prin deschiderea de proceduri disciplinare împotriva sportivului".

CIO nu a răspuns deocamdată solicitării Comitetului olimpic kosovar. Marţi, Federaţia de tenis din Kosovo a calificat drept "regretabile" comentariile lui Djokovici, pe care l-a acuzat că se foloseşte de statutul său de personalitate sportivă pentru a genera tensiuni.

Novak Djokovici (36 de ani, 3 ATP), care luptă pentru câştigarea celui de-al 23-lea său titlu de Mare Şlem şi a stabili astfel un nou record, a trecut, miercuri, de ungurul Marton Fucsovics (31 de ani, 83 ATP), în turul al doilea la Roland Garros.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”