DNA: Cercetările în dosarul Gigină s-au prelungit din cauză că s-a aşteptat declasificarea unor documente

DNA: Cercetările în dosarul Gigină s-au prelungit din cauză că s-a aşteptat declasificarea unor documente

Cercetările în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină s-au prelungit din cauză că s-a aşteptat declasificarea unor documente, dar şi pentru că părţile au cerut audierea unui număr foarte mare de persoane, potrivit unui comunicat al DNA transmis, vineri, AGERPRES.

În comunicat se precizează că, după înregistrarea dosarului, au fost inculpate două persoane fizice şi o persoană juridică. Este vorba despre Gabriel Oprea, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, societatea General MPM Impex SRL şi administratorul acesteia, Petre Mazilu.

"S-a dispus şi efectuat expertiză tehnică cu privire la autovehiculul implicat în accident; s-a dispus şi efectuat expertiză cu privire la dinamica accidentului; au fost identificate şi audiate, în calitate de martori, peste 60 de persoane (o parte dintre aceştia fiind propuşi de părţile din cauză); ca urmare a audierii unor martori, părţile au făcut, în mod repetat, cereri de audiere a altor persoane", se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, în dosar s-a cerut şi declasificarea de către cinci instituţii publice a unor documente care au legătură cu cauza, clasificate ca secret de stat sau secret de serviciu.

"Declasificarea acestor documente s-a realizat, parţial, abia în decembrie 2017 şi în ianuarie 2018. În prezent, în cauză sunt în curs de desfăşurare acte de urmărire penală", precizează DNA.

Familia poliţistului Bogdan Gigină a depus vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o acţiune prin care contestă durata prea mare a anchetei de la DNA. Prin această contestaţie, se solicită judecătorilor să dispună ca DNA să grăbească ancheta.

Instanţa a stabilit pentru 1 februarie primul termen al procesului, avocatul familiei victimei, Daniel Ionaşcu, declarând că a cerut stabilirea unui termen maximum de trei luni pentru finalizarea cercetărilor.

În decembrie 2016, DNA anunţa că a dispus efectuarea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă faţă de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, faţă de firma General MPM Impex SRL, faţă de Petre Mazilu, administrator al acesteia, şi faţă de Adrian Corcodel, şeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliţie Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a fostului ministru Gabriel Oprea.

Anchetatorii arată că poliţistul circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie. Dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că poliţistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Procurorii mai susţin că Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”