DNA: Director din DGRFP București, acuzat de abuz în serviciu; funcționari ai Direcției Vamale București - suspecți

DNA: Director din DGRFP București, acuzat de abuz în serviciu; funcționari ai Direcției Vamale București - suspecți

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de Octavian-Ciprian Topan, la data faptelor director al Direcției Juridice în cadrul Direcției Generale Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) București, acuzat de abuz în serviciu în legătură cu ajutorul dat unor oameni de afaceri care au fraudat bugetul Uniunii Europene și bugetul de stat.

Potrivit unui comunicat al DNA remis, miercuri, AGERPRES, în același dosar au fost puși sub control judiciar doi oameni de afaceri — Marian Ciupitu și Alexandru Emilian Mirea — acuzați de folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor ce trebuie virate către bugetul general al Uniunii Europene și evaziune fiscală.

Aceștia din urmă vor depune, în termen de cinci zile de la data emiterii ordonanțelor, câte o cauțiune în valoare de 150.000 de lei, respectiv 50.000 de lei.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții Paul Petrof, la data faptelor director executiv al Direcției Regionale Vamale București, acuzat de favorizarea făptuitorului și instigare la infracțiunea de abuz în serviciu, Ion Mirea, la data faptelor ofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției Sectorului 1 București, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, Eleonora Carmen Luminița Rotaru și Nicolae Pasmangiu, la data faptelor consilieri superiori în cadrul Direcției Regionale Vamale București, pentru favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.

"În perioada decembrie 2013-iunie 2014, inculpații Ciupitu Marin și Mirea Alexandru Emilian, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au întocmit în fals un număr de șapte declarații vamale de import, pe care le-au folosit ulterior la Autoritatea Vamală. Acționând în această manieră, cei doi inculpați au urmărit atât eludarea unei taxe antidumping, cât și prejudicierea bugetului național și al Uniunii Europene cu suma de 889.768 de lei (din care 75% urma să revină bugetului UE, iar 25% bugetului național). Ca urmare a unei anchete desfășurate de Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF), Direcția Regională Vamală București a emis decizii pentru regularizarea situației privind obligațiile suplimentare stabilite în sarcina celor doi administratori, după efectuarea controalelor vamale", arată DNA.

Potrivit sursei citate, contestațiile formulate de către cei doi administratori cu privire la impunerea acestor sume de bani de către Autoritatea Vamală au fost respinse, astfel că aceștia au formulat acțiuni în contencios administrativ în vederea anulării celor șapte decizii.

"În vederea ștergerii urmelor infracțiunii, dar și pentru păstrarea beneficiilor materiale ilegal obținute, inculpatul Ciupitu Marin a acționat pe două paliere. Pe de o parte a apelat la suspectul Petrof Paul, director executiv al Direcției Regionale Vamale București, iar pe de altă parte, sprijinit și de către ofițerul de poliție judiciară, Mirea Ion, tatăl celuilalt om de afaceri, l-a abordat pe inculpatul Topan Octavian-Ciprian, director al Direcției Juridice din cadrul Direcției Regionale a Municipiului București", se mai spune în comunicat.

Procurorii arată că, în intervalul decembrie 2015-aprilie 2016, Marin Ciupitu și Paul Petrof au pus la cale o strategie infracțională prin care au urmărit constituirea, în mod fraudulos, a unor documente vamale ce urmau a fi utilizate ulterior de către cei doi administratori, în cadrul proceselor civile aflate în curs, iar în acest sens i-au identificat pe cei doi consilieri vamali cu privire la care s-au asigurat că vor fi obedienți și vor concretiza rezoluțiile lor infracționale.

"În continuarea demersului infracțional, cu încălcarea dispozițiilor legale, au fost întocmite două ordine de control, unul semnat chiar de suspectul Petrof Paul, prin care se dispuneau practic noi controale în legătură cu realitatea conținutului declarațiilor vamale de import ale societăților administrate de cei doi oameni de afaceri. La rândul lor, suspecții Rotaru Luminița-Eleonora-Carmen și Pasmangiu Nicolae, cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale, au întocmit două procese verbale care infirmau rezultatele anchetei O.L.A.F., atestând, în același timp, că cele două societăți nu au fraudat nici bugetul Uniunii Europene, nici bugetul național. Documentele respective au fost folosite ulterior de inculpații Ciupitu Marin și Mirea Alexandru Emilian în cadrul proceselor civile", explică DNA.

Pe de altă parte, în perioada 27 februarie 2015-27 aprilie 2016, Marin Ciupitu l-a determinat pe Octavian-Ciprian Topan să nu-și îndeplinească sau să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, astfel încât cei doi oameni de afaceri să obțină hotărâri judecătorești favorabile și să-și păstreze avantajele materiale dobândite prin săvârșirea infracțiunilor.

"Inculpatul Topan Octavian-Ciprian a dat curs acestei solicitări și, cu încălcarea dispozițiilor art. 81 din Codul de Procedură Civilă, privind limitele reprezentării, în mod personal și fără a avea un mandat special din partea șefului ierarhic, a efectuat acte procedurale de dispoziție prin care a urmărit și a obținut favorizarea celor doi administratori, fapte concretizate prin pronunțarea unor hotărâri judecătorești favorabile acestora. Practic, inculpatul a renunțat la calea de atac a recursului formulată anterior de consilierii juridici din cadrul instituției aflați în subordinea sa, iar în unele cazuri a fost de acord cu pretențiile civile formulate de cei doi oameni de afaceri", spun procurorii.

AGERPRES / (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Mihai Simionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro