DNA: Directorul OCPI Brașov și alți nouă inculpați, trimiși în judecată pentru fapte de corupție

DNA: Directorul OCPI Brașov și alți nouă inculpați, trimiși în judecată pentru fapte de corupție

Directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Brașov, Marius Mihăilă, a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru fapte de corupție, alături de alte nouă persoane.

Conform unui comunicat de presă al DNA transmis AGERPRES, Marius Mihăilă este acuzat de instigare la abuz în serviciu, încheierea de tranzacții financiare de către funcționari publici utilizând informațiile obținute în virtutea funcției și intermedierea sau înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale de către funcționarul public care are sarcina de a supraveghea și controla operatorul economic privat, toate în formă continuată, precum și de efectuarea de operațiuni financiare, ca activități de producție, comerț sau prestări servicii, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană.

În același dosar a fost trimis în judecată, tot sub control judiciar, Bogdan Cristea, șeful Serviciului cadastru din cadrul OCPI Brașov, acuzat de săvârșirea a șapte infracțiuni, printre care abuz în serviciu, instigare la fals și uz de fals.

Procurorii i-au mai deferit justiției pe Oana Mihăilă, Gabriel Bogatu, Zița Cristea, Cosmin Ioan Constantinescu, Iulian Florin Petrișor, Bogdan Mihai Moga, Maria Manuela Ștefan și Ioan Cristian Băncilă, aceștia urmând să fie judecați în stare de libertate.

Faptele au fost comise în perioada 1 noiembrie 2012 — octombrie 2015, potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES.

"Inculpatul Mihăilă Marius, în calitate de director interimar al OCPI Brașov, a oferit consiliere și a îndrumat persoane fizice și juridice care doreau să obțină lucrări cadastrale către anumite persoane, respectiv către inculpații Constantinescu Cosmin, Petrișor Iulian Florin și Moga Bogdan Mihai. Cei trei erau persoane fizice autorizate să efectueze lucrări cadastrale, geodezie și cartografie și, totodată, angajați ai unei societăți comerciale specializată în astfel de servicii, controlată de directorul OCPI Brașov, Mihăilă Marius", se precizează în comunicat.

Referitor la societatea comercială respectivă, anchetatorii au stabilit că șeful OCPI Brașov a deținut calitatea de asociat și de administrator până în luna octombrie 2013, iar ulterior a continuat să controleze firma prin intermediul lui Gabriel Bogatu, cu scopul de a obține bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. În plus, Mihăilă s-a implicat și în soluționarea nemulțumirilor clienților, generate de faptul că angajații firmei respective își îndeplineau cu întârziere lucrările cadastrale astfel obținute.

"În același context și în același scop, inculpatul Mihăilă Marius, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției de director al OCPI Brașov, atât sub aspectul problemelor cadastrale cu care se confruntă diferite persoane care se adresează OCPI Brașov, cât și sub aspectul traseului lucrărilor cadastrale înregistrate în evidențele instituției și inspectorilor de cadastru cărora le sunt repartizate aceste lucrări, a încheiat tranzacții financiare cu privire la activitatea firmei de cadastru, atât în mod direct, dar și indirect, prin intermediul inculpaților Bogatu Gabriel și Mihăilă Oana, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite", se mai arată în comunicat.

În lunile martie și aprilie 2015, Mihăilă a determinat-o pe Maria Manuela Ștefan, inspector cadastral în cadrul Serviciului de cadastru al OCPI Brașov, prin intermediul inculpaților Cristea și Băncilă, să accepte soluțiile propuse în două documentații, să le recepționeze și să le avize, deși acestea încălcau dispozițiile legale, atestând în mod nereal alte forme și amplasamente ale imobilelor menționate.

Cele două documentații cadastrale, realizate în beneficiul lui Băncilă și înregistrate ulterior la OCPI Brașov, au fost întocmite de către inculpații Cosmin Constantinescu, Iulian Petrișor și Bogdan Moga, în cuprinsul lor fiind atestate în mod nereal alte forme și amplasamente a două terenuri. Faptele au fost comise în dauna Primăriei Bran, care deținea terenul proprietate publică și din care fost ocupată abuziv o suprafață de 287 de metri pătrați.

"Anterior, în cursul lunilor februarie — martie 2015, inculpatul Băncilă Ioan se deplasase în teren și indicase o altă formă a celor două terenuri, determinându-l pe inculpatul Constantinescu Cosmin să ateste în planurile de amplasament și delimitare o altă formă (implicit și un alt amplasament al terenurilor deținute), decât cea avută la momentul cumpărării terenurilor respective în anul 2013. Cererile de reexaminare a celor două documentații cadastrale, depuse de Primăria Bran au fost respinse, prin două referate întocmite de inculpatul Cristea Bogdan la instigarea lui Marius Mihăilă", mai susțin procurorii.

Bogdan Cristea este acuzat că în perioada iulie — octombrie 2015, în calitate de șef Serviciu cadastru din cadrul OCPI Brașov, a oferit sprijin unor persoane fizice autorizate, operatori economici, precum și inculpatei Zița Cristea, mama sa, în vederea întocmirii unor documentații cadastrale efectuate de aceștia, în condițiile în care persoanele respective îi dădeau diferite sume de bani în schimbul sprijinului acordat sau efectuau documentații cadastrale în mod gratuit la solicitarea inculpatului pentru diverse persoane.

În aceeași perioadă, Bogdan Cristea, cu sprijinul mamei sale, a efectuat mai multe lucrări cadastrale în beneficiul unor firme și persoane fizice. El a depus ulterior documentațiile la OCPI Brașov în numele mamei sale, care a încasat de la beneficiari, în contul său bancar, contravaloarea lucrărilor cadastrale respective.

În iulie 2015, Cristea a efectuat, cu sprijinul unei persoane autorizate, patru lucrări cadastrale în beneficiul unei firme, după care a determinat-o pe mama sa să ștampileze și să semneze documentațiile respective.

"În ambele situații, inculpatul s-a folosit de informațiile obținute în virtutea funcției de inginer șef al OCPI Brașov, atât sub aspectul problemelor cadastrale cu care se confruntă diferite persoane care se adresează OCPI Brașov, cât și sub aspectul traseului lucrărilor înregistrate în evidențele instituției și a inspectorilor de cadastru cărora le sunt repartizate aceste lucrări, respectiv a bazelor de date deținute de instituție", se mai precizează în comunicatul DNA.

Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Marius Mihăilă, Oana Mihăilă, Gabriel Bogatu și Zița Cristea, dosarul fiind trimis spre judecare Tribunalului Brașov.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”