Doar 6 procurori selectați pentru cele 15 posturi de procuror european delegat. Printre ei se numără Ana Dan și Jean Uncheșelu

Doar 6 procurori selectați pentru cele 15 posturi de procuror european delegat. Printre ei se numără Ana Dan și Jean Uncheșelu

Comisia specială de la Ministerul Justiției a selectat doar 6 candidați din cei 14 intervievați pentru ocuparea funcției de funcția de procuror european delegat în România, potrivit unui comunicat al instituției.

Candidații admiși sunt:

1. Dana Dana-Manuela ANA (Direcția Națională Anticorupție)
2. Dana-Cristina BUNEA (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție)
3. Camelia-Elena GRECU (Direcția Națională Anticorupție)
4. Constantin IRINA (Direcția Națională Anticorupție)
5. Florin Bogdan MUNTEANU (Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași)
6. Jean-Nicolae UNCHEȘELU (Direcția Națională Anticorupție)

Nu e clar în acest moment ce se întâmplă cu restul de 9 posturi alocate României și neocupate.

Din Comisia de selecție au făcut parte: ministrul Stelian Ion, Bogdan Mateescu – Președintele CSM, Anca Jurma – Procuror DNA și Gheorghe Bocșan – Procuror PICCJ.

Daniela Ana, șefa Secției a 2-a din DNA de combatere a infractiunilor asimilate corupției, cea care investighează dosarul de corupție al fostului primar de la Sectorul 1, Daniel Tudorache și care de-a lungul timpului i-a trimis în judecată pe Elena Udrea și Radu Mazăre. Tot ea a instrumentat și dosarul fostului șef al CNAS, Lucian Duță, condamnat în noiembrie anul trecut la 6 ani cu executare pentru că ar fi luat mită pentru implementarea cardului de sănătate. Sentința nu e definitivă.

Jean Uncheșelu l-a trimis în judecată pe fostul premier Victor Ponta în dosarul Turceni- Rovinari, în care în primă instanță s-au dat achitări și din cauza unor erori ale procurorului de caz. Decizia a fost contestată, iar apelul este suspendat ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale a României

Această selecție este o premieră în Uniunea Europeană, în urma înființării Parchetului European (EPPO), instituție condusă de Laura Codruța Kovesi.

Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE. În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10 000 EUR, EPPO își poate exercita competența. (Foto: Procurorul Ana Dana / captura Facebook Ministerul Justitiei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cabaret în 1985 la barul Melody din Mamaia. În imagini apare și Viorel Păunescu

2 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

3 Noi amănunte din culisele „afacerii” fraților Tate

4 „Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial”

5 Amantlâc cu iz de telenovelă / Oana Zăvoranu a chemat Poliția acasă, după ce a descoperit ce face Ashraf