Document-BOMBĂ! România, în pericol! Cheltuielile cu DOBÂNZILE au explodat! Guvernarea PSD/ALDE a ucis investițiile și bagă banii în salariile bugetarilor!

Document-BOMBĂ! România, în pericol! Cheltuielile cu DOBÂNZILE au explodat! Guvernarea PSD/ALDE a ucis investițiile și bagă banii în salariile bugetarilor!

Document-BOMBĂ! Guvernarea PSD/ALDE a ucis investițiile și bagă banii în salariile bugetarilor! România, în pericol! Cheltuielile cu DOBÂNZILE au explodat! Investițiile publice au rămas în primul trimestru din 2019 la același nivel ca în primul trimestru din 2018, adică 4,9 miliarde de lei, potrivit execuției bugetare publicate joi de Ministerul Finanțelor. Deși în termeni nominali suma a rămas constantă, ea scade ca pondere din PIB, dat fiind că guvernul a construit bugetul din acest an pe o creștere economică de 5,5% din PIB, scrie G4Media.ro.

Citește aici sinteza execuției bugetare pe primul trimestru din 2019:

 O scădere majoră se constată la cheltuielile de capital din bugetul statului, cifrate la doar 3,2 miliarde de lei (minus 20% față de perioada similară a anului 2018). O posibilă explicație este adoptarea cu întârziere a legii bugetului de stat. O scăderea semnificativă (minus 9%) se înregistrează și la Cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă, ceea ce înseamnă că a existat o creștere la Proiectele cu finanțare din fonduri europene.

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat pe primul trimestru cu un deficit de 5,5 miliarde de lei, (0,54% din PIB), în creștere față de deficitul de 4,46 miliarde lei (0,48% din PIB) din primul trimestru al anului trecut.

În ceea ce privește veniturile, s-au înregistrat creşteri față de anul trecut la încasările din contribuţii de asigurări (+21,9%), accize (+16,8%), TVA (+14,8). „Încasările din contribuţiile de asigurări au fost influenţate de creşterea efectivului de salariaţi din economie, a câştigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar şi de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 14,8% faţă de realizările aceleiaşi perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 15,3 miliarde lei”, precizează Ministerul Finanțelor, citat de Agerpres.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 80,2 miliarde lei, cu 13,2% mai mari faţă aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal au crescut cu 25,7% faţă de cele realizate în primele trei luni ale anului 2018, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Şi cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut, cu 18%, faţă de primele trei luni ale anului precedent. Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, dar şi la bugetul de stat.

S-a înregistrat, de asemenea, o creştere a cheltuielilor cu dobânzile cu 15,5%.

Cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 15%, fiind influenţate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creşterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.


 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

2 Culisele demiterii lui Voiculescu / Barna a rămas bujbe!Variantele luate în calcul de USR-PLUS

3 Așa o fi?

4 Cine sunt cei 19 membri ai misteriosului Grup de Comunicare Strategică / 12 dintre ei au grade militare

5 Gunoaiele României / Azi, Radu Cristescu, escrocul patentat care tinde să devină portavocea PSD