DOCUMENT Dăncilă îi răspunde IMPERTINENT președintelui și îi explică în ce condiții îl va INVITA la ședințele de guvern

DOCUMENT Dăncilă îi răspunde IMPERTINENT președintelui și îi explică în ce condiții îl va INVITA la ședințele de guvern

DOCUMENT Dăncilă îi răspunde IMPERTINENT președintelui și îi explică în ce condiții îl va INVITA la ședințele de guvern. Viorica Dăncilă îl sfidează pe Klaus Iohannis: Vă voi adresa, cu celeritate, invitația de a participa la ședința de Guvern, dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră

Premierul Viorica Dăncilă a transmis marți președintelui Klaus Iohannis o scrisoare-răspuns în care îi explică președintelui în ce condiții îl va invita la ședințele de guvern. În scrisoarea publicată de biroul de presă al guvernului, Viorica Dăncilă arată că dacă pe agenda ședinței Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice, ”vă vom semnala acest lucru și vă asigur de toată deschiderea în situația în care veți decide să participați la ședința de Guvern”.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă scrie că ”în cazurile subsumate de textul constituțional sintagmei alte situații, caz în care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Președintelui României, vă voi adresa, cu celeritate, invitația de a participa la ședința de Guvern, dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră”.

Reamintim că președintele i-a cerut luni premierului să îi transmită agenda fiecărei ședințe de guvern cu 24 de ore înaintea fiecărei ședințe, în baza articolului 87 din Constituție. Cererea, o premieră în România, vine pe fondul temerilor că guvernul ar putea adopta o Ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, cerută insistent duminică seară de șeful PSD, Liviu Dragnea, dar și de baronul PSD de Vrancea.

Premierul Dăncilă a declarat săptămâna trecută că este exclusă adoptarea în acest an a unei OUG pentru amnistie și grațiere, dar a spus că guvernul va adopta prin ordonanță de urgență modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

 Scrisoarea integrală:

”Domnului Klaus Werner Iohannis,

Președintele României,

Am luat notă cu satisfacție de declarațiile dumneavoastră recente prin care admiteți, în sfârșit, că este necesar să colaborăm pentru România. De asemenea, salut faptul că ați răspuns apelului meu de colaborare politică pentru asigurarea, de către România, a unei bune președinții a Consiliului Uniunii Europene.

Referitor la solicitarea dumneavoastră, prin care invocați prerogativele conferite de art.87 din Constituția României, privind primirea agendei de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului, vă informez că Guvernul României transmite, de fiecare dată, pe site-ul propriu, agenda de lucru a ședințelor Guvernului, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, documente ce pot fi consultate de orice persoană.

În cazul în care pe agenda ședinței Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la “probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice”, în conformitate cu textul constituțional invocat, vă vom semnala acest lucru și vă asigur de toată deschiderea în situația în care veți decide să participați la ședința de Guvern.

De asemenea, în cazurile subsumate de textul constituțional sintagmei ”alte situații”, caz în care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Președintelui României (”Președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului (…) la cererea primului ministru, în alte situații”), vă voi adresa, cu celeritate, invitația de a participa la ședința de Guvern, dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră.

În încheiere, vă asigur, domnule președinte, de cunoașterea, de către Guvernul României, a obligației de loialitate constituțională care impune, deopotrivă Guvernului și Președintelui României, precum și oricărei autorități publice, respectarea competențelor constituționale, fără asumarea unor prerogative care excedează cadrului constituțional și legal”.

 
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 Rusia, o imagine cât o mie de cuvinte...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei