Documente. Noua „victimă” de la Antena 3, „Deținutul politic trimis la carceră” în anii ’80 de Augustin Lazăr, era de fapt un recidivist condamnat pentru tâlhărie. A atacat un grănicer și i-a luat pistolul mitralieră și muniția.

Documente. Noua „victimă” de la Antena 3, „Deținutul politic trimis la carceră” în anii ’80 de Augustin Lazăr, era de fapt un recidivist condamnat pentru tâlhărie. A atacat un grănicer și i-a luat pistolul mitralieră și muniția.

Documente. Noua „victimă” de la Antena 3, „Deținutul politic trimis la carceră” în anii ’80 de Augustin Lazăr, era de fapt un recidivist condamnat pentru tâlhărie. A atacat un grănicer și i-a luat pistolul mitralieră și muniția. Ioan Muntean, „eroul trimis la carceră de Augustin Lazăr” și „deținut politic” în perioada comunistă, după cum l-a prezentat Antena 3, a fost de fapt condamnat pentru tâlnărie și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce a atacat un grănicer și i-a luat acestuia pistolul mitralieră și 30 de cartușe, potrivit unor documente consultate, în exclusivitate, de G4Media.ro .

Ioan Muntean nu era la prima condamnare, mai primise și înainte de incidentul respectiv pedepse cuprinse între 7 luni și 4 ani.

În documente a fost descris drept „element cu antecedente penale, fire de aventurier, căruia nu-i plăcea să muncească”, faptele sale fiind considerate cu „risc social sporit”.

Ion Muntean a intenționat, ca mulți români în anii ’80, să fugă din România pe o rută prin Caraș-Severin. Spre deosebire de aceștia, însă, a lovit și dezarmat un militar, după care a fugit cu armamentul.

„În data de 11 iulie 1980, fiind hotărât să treacă în mod fraudulos frontiera din țara noastră cu Iugoslavia pentru a ajunge într-un stat capitalist – a plecat cu un autoturism însoțit de Wolf Alfred și Udrea Ioan, pe care-i cunoștea din penitenciar, la Oravița.

Aici au stat timp de două zile, după care, împreună au plecat spre frontieră în direcția localității Vărădie. După ce au studiat împrejurările și posibilitățile de trecere a graniței, când au ajuns la malul râului Caraș, s-a despărțit de cei doi infractori, care, fiind înotători, au reușit să treacă râul pe celălalt mal, iar inculpatul a rămas singur pe malul opus al apei.

Datorită acestei situații, inculpatul a mai stat până în dimineața zilei de 4 iulie 1980 în zona de frontieră, după care s-a hotărât să revină la Timișoara. În timp ce se afla într-o stație de autobuz ITA din localitatea Creoni, a fost legitimat de soldatul Jurj Vichente, militar grănicer”, scrie în sentința Nr. 259 din 26 iulie 1980, a Tribunalului militar Timișoara.

Soldatul l-a considerat suspect așa că i-a cerut să meargă cu el la comandantul de subunitate din comuna Grădinari, județul Caraș-Severin.

Potrivit documentelor aflate la dosar, după ce au ieșit pe câmp, Muntean l-a atacat pe soldat. A reușit să îl pună la pământ și să îi ia pistolul mitralieră și 30 de cartușe. „Apoi a fugit spunându-i militarului să nu-l urmărească că îl împușcă”, spun documentele.

Soldatul nu l-a urmărit, dar a dat alarma și imediat a început căutarea acestuia.

Ioan Muntean a fost prins după trei ore de către grăniceri. Și în faza de urmărire penală, dar și în fața instanței, acesta și-a recunoscut faptele.

A fost condamnat de tribunalul militar la 8 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pentru 6 ani, pentru „tâlhărie în paguba avutului obștesc”.

Potrivit documentului, și în trecut mai fusese condamnat la pedepse între 7 luni și 4 ani de închisoare.

Acuzațiile lui Ioan Muntean împotriva lui Augustin Lazăr. Antena3 l-a prezentat pe Ioan Muntean drept un deținut politic, „eroul” trimis de Augustin Lazăr la carceră, o „nouă victimă” a procurorului care nu i-a aprobat cererile de eliberare din penitenciar.

„După şapte ani am fost eliberat. Înainte am intrat în Comisia de eliberare, în care era procurorul Augustin Lazăr. El era şeful Comisiei. Dacă el zicea nu, nu plecai. Eu am fost de două ori amânat!

Vreau să vă spun că prin ’85 am ieşit la raport la procuror să-mi dea să scriu că sunt nevinovat. Am scris aşa cum s-a întâmplat.

Când m-am dus la el a dat ordin să fiu băgat la izolare zece zile că am calomniat organele puterii de stat. Eu vorbeam că m-au băgat la puşcărie nevinovat, dar procurorul Augustin Lazăr spunea că am calomniat organele puterii”, a declarat acesta în fața jurnaliștilor Antena3.

În perioada anilor ’80, mulți români au încercat să fugă din țară, pe fondul situației economice. Unii au reușit, alții nu. De aceștia se ocupau tribunalele civile și cel mai adesea se alegeau cu ani de detenție și cu degradarea la locul de muncă.

Cazul lui Ioan Muntean este însă mai complicat din cauză că a atacat un militar și i-a luat arma, fiind din acest motiv, considerat drept „periculos”.

Procurorul General Augustin Lazăr a fost acuzat în ultimele zile că a refuzat solicitările de liberare din penitenciar ale fostului deținut politic Iulius Filip.

Cazul Ioan Muntean reprezintă a doua acuzație de acest fel.









Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante