Doi foști directori ai RADET, condamnați definitiv pentru corupție

Doi foști directori ai RADET, condamnați definitiv pentru corupție

Dan Mavrodin, fost director economic al RADET, și Daniel Ovidiu Gărduș, fost director exploatare și mentenanță, au fost condamnați definitiv marți de Curtea de Apel București la șase ani, respectiv patru ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. CAB a redus pedepsele aplicate celor doi de Tribunalul București în septembrie 2014, în cazul lui Dan Mavrodin de la 9 ani la 6 ani închisoare, iar în cazul lui Daniel Ovidiu Gărduș de la 7 ani la 4 ani închisoare cu executare.

În același dosar, Ion Voicu, fost director general al RADET, a fost achitat, după ce el primise la instanța de fond o condamnare de opt ani închisoare pentru luare de mită.

De asemenea, judecătorii au înlăturat dispoziția privind extinderea sechestrului asupra sumei de 58.000 euro, ridicate de la Dan Mavrodin, însă a fost confiscată de la acesta suma de 148.800 lei. Totodată, magistrații au confiscat de la Daniel Ovidiu Gărduș suma de 55.000 lei.

A existat și opinia separată a unuia dintre judecători, în sensul achitării celor trei foști directori de la RADET.

Trei membri ai conducerii RADET — Ion Voicu (director general), Daniel Ovidiu Gărduș (director exploatare și mentenanță) și Dan Mavrodin (director economic și comercial) — au fost trimiși în judecată de DNA în septembrie 2013, fiind acuzați de luare de mită.

Potrivit DNA, în cursul lunii februarie 2013, Ion Voicu și Dan Mavrodin au cerut de la reprezentantul unei societăți comerciale suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET București o datora societății respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăților aferente materialelor livrate de către această societate.

În perioada februarie — martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranșe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remiși lui Dan Mavrodin, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Ion Voicu.

De asemenea, pe 25 februarie 2013, Ovidiu Daniel Gărduș a primit de la reprezentantul aceleiași societăți comerciale suma de 5.000 lei, pretinsă anterior, în scopul de a nu exercita unele atribuții de serviciu ce ar fi avut consecințe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET București cu respectiva societate.

La data de 22 ianuarie 2013, Ovidiu Gărduș a mai primit o altă sumă, de 50.000 lei, prin intermediul aceleiași persoane, de la reprezentantul altei societăți comerciale care avea contracte cu RADET București, după ce, anterior, condiționase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani.

În același scop al derulării în bune condiții a contractului, Ovidiu Daniel Gărduș i-a cerut reprezentantului acestei ultime societăți comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 euro pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care directorul împreună cu alte persoane intenționau să o facă în luna aprilie 2013. Deși cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza inițierii prezentei anchete penale.

Procurorii mai susțineau că, la începutul lunii februarie 2013, Dan Mavrodin a pretins și a primit de la un administrator al unei alte societăți comerciale suma de 43.000 lei, pentru a dispune efectuarea unor plăți restante pe care RADET le datora societății administrate de denunțător, în baza unui contract de lucrări.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...