Donald Trump a informat Congresul la două zile după atacul aerian din Siria

Donald Trump a informat Congresul la două zile după atacul aerian din Siria

Președintele Donald Trump, căruia mai mulți parlamentari americani i-au reproșat că nu a consultat Congresul înainte de a lovi Siria, le-a scris sâmbătă liderilor celor două camere pentru a-i informa și avertiza că sunt posibile noi acțiuni, relatează AFP.

"Am acționat pentru interesele vitale ale securității naționale și politicii externe a Statelor Unite, conform autorității mele constituționale pentru a conduce operațiuni internaționale în calitate de comandant suprem", le-a scris președintele american șefilor Camerei Reprezentanților și Senatului.

"Statele Unite vor efectua acțiuni suplimentare, dacă va fi necesar și în mod corespunzător, pentru a continua să apere importantele lor interese naționale", a continuat el.

În scrisoarea sa adresată parlamentarilor, președintele american a detaliat că a ordonat această lovitură joi seară în jurul orei 20.40 (vineri, 00.40 GMT), asupra bazei aeriene Shayrat.

"Serviciile americane de informații indicau faptul că forțele militare siriene operând la această bază erau responsabile de atacul chimic împotriva unor civili sirieni din provincia Idlib, la 4 aprilie", a subliniat el.

"Am ordonat această acțiune pentru a afecta capacitatea armatei siriene de a efectua alte atacuri cu arme chimice și a descuraja regimul sirian să utilizeze sau să dezvolte arme chimice", a continuat Donald Trump, menționând că a acționat pentru "a ameliora stabilitatea regiunii" și a evita ca situația umanitară să se deterioreze în continuare.

Cele două camere ale Congresului se află în mâinile aliaților săi republicani, dar unii parlamentari și-au exprimat regretul pentru lipsa de comunicare a Casei Albe înainte de această acțiune militară.

Parlamentarii au atras atenția că președintele SUA trebuie să ceară permisiunea Congresului sau în orice caz avizul acestuia înainte de a declanșa războiul împotriva Siriei.

Cu toate acestea, majoritatea membrilor Congresului, democrați și republicani, și-au manifestat sprijinul pentru inițiativa președintelui american.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

2 Culisele demiterii lui Voiculescu / Barna a rămas bujbe!Variantele luate în calcul de USR-PLUS

3 Așa o fi?

4 Cine sunt cei 19 membri ai misteriosului Grup de Comunicare Strategică / 12 dintre ei au grade militare

5 Gunoaiele României / Azi, Radu Cristescu, escrocul patentat care tinde să devină portavocea PSD