Donald Trump este primit de Regina Elisabeta a II-a, o onoare care îi irită pe mulţi britanici

Preşedintele american Donald Trump este primit vineri după-amiază la Castelul Windsor de către Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, o onoare pe care cu greu o acceptă numeroşi britanici, relatează AFP.

Potrivit unui sondaj YouGov publicat joi, aproape jumătate (49%) din cele 1.648 de persoane intervievate cred că Regina nu ar trebui să-l primească pe Trump.

Anul trecut, aproape 1,9 milioane de persoane au semnat o petiţie pentru a împiedica o vizită de stat a lui Trump, ''deoarece aceasta ar stânjeni-o pe Majestatea Sa, Regina''.

Vizita lui Trump este în cele din urmă o vizită oficială, şi nu una de stat, care implică ample onoruri - plimbare cu caleaşca şi banchete -, dar preşedintele american va avea totuşi privilegiul de a lua ceaiul cu suverana britanică, în vârstă de 92 de ani.

De la urcarea sa pe Tron, în 1952, Elisabeta a II-a i-a primit pe toţi preşedinţii americani, cu excepţia lui Lyndon Johnson.

Într-un interviu în tabloidul The Sun, Trump a spus despre Regină că este ''o femeie incredibilă''. ''Timp de atâţia ani, ea şi-a reprezentat ţara şi n-a făcut niciodată vreo greşeală'', a afirmat Trump, precizând că soţia sa, Melania, este ''o mare admiratoare'' a suveranei britanice.

Precedentele comentarii ale lui Donald Trump despre familia regală britanică nu au fost atât de amabile. Într-un interviu în 2000, Trump declara că ar fi petrecut o noapte cu Prinţesa Diana ''fără să ezite''. ''Era nebună, dar acestea sunt detalii minore'', afirma el.

Doisprezece ani mai târziu, după publicarea unor fotografii cu soţia Prinţului William, Kate, în timp ce ea se bronza cu sânii goi în sudul Franţei, Trump scria pe Twitter că Ducesa de Cambridge nu poate decât ''să se învinuiască singură''. ''Cine n-ar face fotografii cu Kate pentru a câştiga mulţi bani dacă ea apare bronzându-se goală... Hai, Kate!'', scria Trump.

În timpul vizitei sale în Regatul Unit, preşedintele Trump nu-şi va încrucişa drumul cu cel al moştenitorului Tronului britanic, Prinţul Charles, un ecologist fervent.

Un articol apărut în The Sunday Times în ianuarie 2017 sublinia că cei doi nu se vor întâlni din cauza divergenţelor lor puternice privind schimbările climatice. ''El nu acceptă ca cineva să-i dea lecţii, chiar şi un membru al familiei regale'', mărturisea în paginile ziarului o sursă apropiată lui Donald Trump. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări