Donald Trump refuză publicarea listei vizitatorilor de la Casa Albă

Administrația Donald Trump a anunțat vineri că nu va reactiva registrul public on-line al vizitatorilor de la Casa Albă introdus sub Barack Obama, invocând motive de securitate și de confidențialitate, transmite AFP.

În perioada mandatelor președintelui Barack Obama, lista persoanelor care au intrat la Casa Albă — inclusiv congresmeni, responsabili, demnitari, ambasadori și responsabili străini — a fost aproape de la început disponibilă pe internet, prin intermediul unui formular de căutare. Au fost permise numai câteva excepții de la această regulă, în special pentru vizitele strict personale ale familiei Obama sau din motive de securitate națională.

Acest registru a fost o mină de informații pentru mass-media și ONG-uri care examinau eventualele conflicte de interes din rândul executivului, chiar dacă responsabili ai administrației au fost întotdeauna capabili să ocolească regula întâlnind diverse persoane în alte locuri din Washington.

La scurt timp după venirea la putere a lui Donald Trump la 20 ianuarie, baza de date a devenit indisponibilă. Iar vineri, Casa Albă a confirmat că nu o va mai publica on-line, registrul public nefiind o obligație legală.

Potrivit executivului, citat de publicațiile Time și Washington Post, decizia a fost luată din cauza unor "riscuri importante pentru securitatea națională și a unor chestiuni de confidențialitate".

O asociație de promovare a transparenței vieții publice au acționat în judecată administrația Obama la începutul mandatului acestuia pentru a obține publicarea registrului. Casa Albă, sub conducerea democraților, a cedat, acceptând de bunăvoie publicarea listei vizitatorilor, pentru prima dată.

În acest an, mai multe asociații au lansat o acțiune în justiție pentru a constrânge administrația Trump să se conformeze acestui precedent, nu doar pentru Casa Albă, dar și pentru reședința de la Mar-a-Lago, în Florida, unde președintele SUA primește frecvent vizitatori, precum și pentru Trump Tower la New York.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dragnea ne-a vândut la unguri? Vicepremierul ungar anunță că Budapesta a avut un acord verbal cu autoritățile …

2 Stenograme DNA / Deputatul PSD Căprar spunea că-i duce bani lui Dragnea. Dăncilă, Fifor și Cuc apar și ei

3 SURSE / „Dosarul PSD” ar duce la vârful partidului. Fifor, Teodorovici și Vâlcov, în vizorul procurorilor DNA?

4 Dragi procurori, e rândul vostru! / Noi dezvăluiri făcute de jurnalista Ioana Ene Dogioiu

5 ULTIMĂ ORĂ / Scandal în CSM după ce Țînț n-a ieșit din primul tur!

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă