Dragnea, în corzi! PSD trebuie să propună persoane noi pentru Transporturi și Dezvoltare! CCR a decis în 2008 că premierul nu mai poate propune persoana respinsă!

Dragnea, în corzi! PSD trebuie să propună persoane noi pentru Transporturi și Dezvoltare! CCR a decis în 2008 că premierul nu mai poate propune persoana respinsă!

Obligația de a veni cu propuneri noi a fost statuată într-o decizie a Curții Constituționale din 2008:

”Preşedintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană”.

Judecătorii și-au întemeiat decizia din 2008 luând ca valoare constituțională de principiu prevederea constituțională care îi oferă președintelui României să ceară, o singură dată, reexaminarea unei legi adoptate de parlament.

”Aplicată la procesul de remaniere guvernamentală şi de numire a unor miniştri în caz de vacanţă a posturilor, această soluţie este de natură să elimine blocajul ce s-ar genera prin eventualul refuz repetat al Preşedintelui de a numi un ministru la propunerea primului-ministru”, au explicat judecătorii constituționali.

Citește aici integral decizia CCR. DECIZIA Nr.98 din 7 februarie 2008:

Explicațiile CCR:

Preşedintele României, neavând drept de veto, poate să ceară primului-ministru o singură dată, motivat, să facă o nouă propunere de numire a altei persoane în funcţia de ministru.

Motivele cererii Preşedintelui României nu pot fi cenzurate de primul-ministru, care, în procedura prevăzută de art.85 alin.(2) din Constituţie, nu are decât dreptul de a propune Preşedintelui numirea unui ministru, iar nu şi competenţă decizională.

Ca şi în cazul exercitării celorlalte atribuţii prevăzute în Constituţie, Preşedintele rămâne răspunzător politic, în faţa electoratului, pentru modul în care a motivat refuzul de a da curs propunerii primului-ministru, după cum primul-ministru şi Guvernul rămân răspunzători politic în faţa Parlamentului.

În ceea ce priveşte posibilitatea primului-ministru de a reitera prima propunere, Curtea urmează să constate că această posibilitate este exclusă prin chiar faptul neînsuşirii propunerii de către Preşedintele României. Aşadar, primul-ministru are obligaţia să propună pentru funcţia de ministru o altă persoană.

Opinie separată la decizia majoritatră a Curții a făcut actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, în 2008 judecător constituțional. El a susținut atunci că prim-ministrul ar trebui să-i poată propune președintelui aceeași persoană pentru funcția de ministru, chiar dacă șeful statului a respins-o inițial:

”Se observă că numărul de cazuri în care Preşedintele României poate cere primului-ministru să facă altă nominalizare pentru funcţia de ministru vacantă a fost stabilit prin raportare la prevederile art.77 alin.(2) din Legea fundamentală, prevederi potrivit cărora, înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii. Curtea a mai apreciat că această soluţie are valoare constituţională de principiu cu aplicaţiune generală în cazuri similare. Consecvenţi cu acest raţionament, ar fi trebuit ca, după refuzul Preşedintelui de numire a unei persoane în funcţia vacantă, primul-ministru să poată reveni, propunând aceeaşi persoană pentru funcţia de ministru, tot astfel cum după cererea de reexaminare a legii, Preşedintele este obligat să promulge legea, chiar dacă are acelaşi conţinut, legiuitorul considerând că nu sunt necesare modificări în sensul celor solicitate”, a susținut Tudorel Toader în 2008 din calitatea de judecător CCR.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că acceptă șase dintre cei opt noi miniștri propuși luni de PSD, dar refuză doi dintre ei  – adică portofoliile cele mai importante: Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Transporturilor și Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării. De remarcat că președintele l-a acceptat pe Marius Budăi la Ministerul Muncii, ceea ce înseamnă că la acest moment Lia Olguța Vasilescu rămâne fără post în guvern.

De asemenea, de pe lista citită de Iohannis cu numele miniștrilor pentru care a acceptat remanierea a lipsit numele lui Paul Stănescu, ceea ce înseamnă că rivalul lui Liviu Dragnea rămâne ministru. 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMĂ ORĂ Premierul confirmă interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat!

2 Kovesi le băga la beci în secunda doi! / Documente / Cum au achitat judecătoarele de la Tribunalul Bihor o contabi…

3 SURSE Jaf la drumul mare! Peste 9000 de piloși PSD inventariați până acum în ministere și agențiile guvernamen…

4 Băsescu închide subiectul Năstase la Cotroceni: A fost un truc. Iohannis nu-l iubește, dar a vrut să dea un se…

5 HOPA! Ministrul Economiei o face muci pe Firea și spune că bate câmpii în privința termoficării! Frate, de und…

recomandări

Te ia DNA: Catalin Chereches

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!