Dragnea: Nu este foarte limpede dacă se poate organiza referendum pe o posibilă lege a amnistiei sau grațierii

Dragnea: Nu este foarte limpede dacă se poate organiza referendum pe o posibilă lege a amnistiei sau grațierii

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat luni că nu este 'foarte limpede' dacă se poate organiza referendum pe o posibilă lege a amnistiei sau grațierii pentru că, deocamdată, există 'doar niște intenții' și a arătat că așteaptă decizia CCR în acest sens.

"Până să intru în emisiune nu primisem nimic la Parlament, o să primim probabil. Nu este foarte limpede dacă poate organiza (n.r. președintele) referendum pe o posibilă lege a amnistiei sau grațierii, deocamdată vorbim de niște intenții, asta a inflamat. A fost un scenariu de care noi am știut, ca să aducă în discuție niște proiecte care nu erau pe ordinea de zi, care nu urmau să se întâmple în ziua respectivă sau în zilele respective. A creat această emoție ca să poată să se încheie cu acest miting și să poată să discute despre referendum și, eventual, să continue cu aceste încălcări de Constituție și de lege, să ajungem noi în situația să îl suspendăm. Ceea ce noi nu vrem să facem", a afirmat Dragnea la România TV.

Potrivit acestuia, există o decizie a CCR cu privire la domeniile în care se poate organiza referendum.

"Este o decizie a Curții Constituționale care spune că poate decide și în alte domenii. În același timp, există articolul 74 din Constituție care, la alineatul 2, spune un lucru foarte important — este și dreptul pentru un număr de cetățeni să aibă inițiativă legislativă. În schimb, cetățenii nu pot avea inițiativă legislativă pentru politica fiscală, pentru politica externă, pentru legea amnistiei sau grațierii. Deci, dacă cetățenii n-au dreptul la această inițiativă legislativă scrisă în Constituție, să inițieze o lege a grațierii, nu știu dacă se poate organiza un referendum în care cetățenii să spună 'da' sau 'nu' pentru legea grațierii, pentru că este în contradicție cu articolul 74. Când o să vedem solicitarea, o să analizăm, o să dăm un punct de vedere care e consultativ de la Parlament, vedem ce spune și Curtea Constituțională", a arătat președintele Camerei Deputaților.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară