„Dronele au devenit dominante pe câmpul de luptă, deoarece sunt mai letale decât artileria”

„Dronele au devenit dominante pe câmpul de luptă, deoarece sunt mai letale decât artileria”

Războiul din Ucraina s-a schimbat, iar acum o tactică de luptă diferită domină linia frontului. Schimbarea se datorează utilizării masive a dronelor de ambele părți, spune generalul Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, într-un interviu acordat publicației The Times

Dronele au devenit dominante pe câmpul de luptă, acum vehiculele aeriene fără pilot (UAV) sunt mai letale decât artileria sau aviația. Dronele au modificat geografia și tacticile câmpului de luptă, iar infanteria s-a îngropat şi mai adânc pe câmpul de luptă.

Pavliuk spune că dronele ucid acum mai mulți soldați din ambele tabere decât orice altceva. Ele pot vedea aproape totul, nu doar pe linia frontului, ci și la 10-30 km distanţă de linia frontului în ambele direcţii.

După cum a explicat generalul ucrainean, niciuna dintre părți nu poate acum să creeze o forță de atac mare fără a fi observată și țintită de dronele de atac cu rază lungă de acțiune și de artilerie. Această nouă realitate a forțat ambele părți să opereze cu grupuri de asalt semnificativ mai mici.

El adaugă că armata ucraineană a renunțat la deplasarea batalioanelor sau chiar a companiilor.

În același timp, Pavliuk recunoaște că nu este posibil să se câștige războiul doar pe câmpul de luptă. În opinia sa, întărirea sancțiunilor ar putea împiedica Rusia să își mărească stocurile de rachete pe care le folosește pentru a ținti instalațiile energetice ucrainene. El subliniază că doar o mai mare izolare internațională a Kremlinului ar putea opri confruntarea.

Generalul ucrainean consideră că epuizarea pe câmpul de luptă nu va pune capăt războiului. Sfârșitul războiului va veni prin avantaj tehnologic și prin izolarea reală a Rusiei, spune el. În acest moment, multe țări "stau cu mâinile în sân", așteptând să vadă cum se termină acest război, sperând doar că nu le va afecta, adaugă comandantul.

Utilizarea dronelor pe câmpul de luptă

Atât Ucraina, cât și Rusia folosesc în mod constant drone în război, inclusiv drone obișnuite de recunoaștere cu rază scurtă de acțiune și drone de atac cu rază lungă de acțiune.

Rusia atacă în mod constant Ucraina cu drone kamikaze de origine iraniană. Ucraina, la rândul său, a crescut semnificativ producția de drone pe care le utilizează intens pe câmpul de luptă. De exemplu, Ucraina a creat o flotă de drone maritime care atacă ținte rusești pe mare.

Dronele ieftine le-au oferit inițial soldaților ucraineni un avantaj pe câmpul de luptă. Operatorii și-au perfecționat în curând abilitățile până la punctul în care pot urmări un singur infanterist și „plonjează” în spatele lui său intră în tranșee și adăposturi, a precizat recent The Washington Post, făcând o analiză a impactului utilizării dronelor pe linia frontului din Ucraina.

De asemenea, rușii s-au orientat rapid și au început să producă în masă propriile drone. Zonele din jurul liniei frontului, care sunt de obicei numite „zona gri”, potrivit publicației, s-au transformat într-o „zonă a morții” de ambele părți.

The Washington Post remarcă faptul că progresul tehnologic a salvat probabil multe vieți de la început, deoarece operatorii de drone pot „lucra” puțin mai departe de linia de contact decât infanteriei tradiționale.

Însă, din cauza dronelor cu imagini termice, soldații de pe ambele părți ale frontului nu se pot deplasa în siguranță nici măcar noaptea, ceea ce a crescut semnificativ numărul de victime în rândurile armatelor ruse și ucrainene în ultimele luni.

Cerul supraaglomerat cu dronele combinate cu câmpuri minate extinse și lipsa muniției și a trupelor fac acum practic imposibil ca Ucraina să efectueze o ofensivă majoră, dar și Rusia se confruntă cu aceeași problemă. SURSA: defenseromania.ro


populare
astăzi

1 Răsturnare de situație în ultimul mare sondaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale 2024

2 VIDEO Pe asta cu Georgescu ați văzut-o? Ar putea explica multe...

3 Asta explică multe / Călin Georgescu ar fi fost „acoperit” al SIE

4 Cine este misteriosul miliardar american care ar fi aterizat ieri la București cu deja celebrul zbor direct din Florida

5 VIDEO Hopa, ce avem noi aici?