DSP Bihor:Niciun caz cu simptome la cei peste 500 de români reveniţi din Italia în cursul nopţii

DSP Bihor:Niciun caz cu simptome la cei peste 500 de români reveniţi din Italia în cursul nopţii

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, dr. Daniela Rahotă, a declarat luni, pentru AGERPRES, că nu s-a depistat niciun caz de gripă simptomatică la cei circa 560 de români care au revenit în ţară din Italia în cursul nopţii trecute, prin PTF Borş.

"Vreo 560 de români au sosit între 8 seara şi 8 dimineaţa. Au venit vreo şase autocare, inclusiv din Italia, şi nu am găsit nicio problemă, absolut deloc", a declarat dr. Rahotă.

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a declarat luni, pentru AGERPRES, că s-au luat măsurile necesare pentru asigurarea unor spaţii de carantină pentru eventualii pacienţii infectaţi cu coronavirus.

"Avem deja spaţii de carantină, izolate, afară din oraş, cu 48 de locuri validate în acest moment, şi astăzi mai studiem o locaţie pentru alte 30 de locuri. Acestea au fost verificate ieri, duminică, în teren de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, împreună cei ai ISU Crişana. Mai avem o posibilitate de zece locuri la Spitalul municipal şi studiem eliberarea unui corp de clădire de la Spitalul Judeţean. Lucrăm şi la planul de intervenţie, în sensul că aceste centre de carantină să fie operaţionale, cu tot ce au nevoie, inclusiv de securitate, dacă va fi nevoie, aşa cum se cere în acest caz", a precizat Ţiplea.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor eventual contaminate, prefectul a mai declarat că s-a organizat modul de preluare a apelurilor. Astfel apelantul la serviciul 112 va fi redirecţionat către un birou special alcătuit din 2-3 persoane calificate, care vor chestiona bolnavul din punct de vedere medical, precum şi despre călătoria din care a venit, zona respectivă etc.

"Avem şi câteva echipaje SMURD care sunt pregătite pentru intervenţie la faţa locului, pentru a face o investigaţie medicală şi să ia deciziile adecvate", a spus prefectul.

În acest moment, la punctele de trecere ale frontierei din Borş, Valea lui Mihai, Salonta şi Săcueni toate persoanele care intră în ţară sunt chestionate şi consultate cu termometre de contact de către personalul medical coordonat de DSP Bihor.

Ca urmare a declanşării epidemiei de coronavirus în zonele cu comunităţi mari de români din Italia, prefectul Dumitru Ţiplea a convocat duminică dimineaţă o şedinţă tehnică la sediul ISU Crişana, în care s-au stabilit detaliile operative ale planului de intervenţie în cazul unei epidemii de coronavirus în Bihor.

Tot duminică, după-amiază, la sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Bihor, a avut loc şedinţa extraordinară a Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul Dumitru Ţiplea a solicitat membrilor CJSU identificarea spaţiilor potrivite pentru carantină în cazul declanşării epidemiei de coronavirus în judeţ. Identificate rapid, spaţiile care trebuie să respecte toate normativele sanitare, au fost verificate în teren, duminică şi în timpul zilei de luni. De asemenea, prefectul a solicitat să existe permanent un medic în punctele de intrare în ţară de pe graniţa judeţului, fapt care s-a realizat. AGERPRES/(A-autor. Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...