Dumitru Costin (BNS): Statul șmecher se retrage și toată finanțarea sistemului public de sănătate cade în spatele salariaților

Dumitru Costin (BNS): Statul șmecher se retrage și toată finanțarea sistemului public de sănătate cade în spatele salariaților

Peste 1.000 de persoane, potrivit liderilor BNS, au protestat vineri, în fața Prefecturii Timiș, principala nemulțumire fiind decizia Guvernului de a muta plata contribuțiilor fiscale de la angajator la angajat, de la 1 ianuarie 2018.

La protest au luat parte atât sindicaliști ai BNS, cât și persoane care nu sunt membri de sindicat, dar și angajați din sistemul IT.

''Statul își retrage de la 1 ianuarie finanțarea pe care astăzi, prin Codul Fiscal, o oferă pentru milioane de cetățeni, milioane de pensionari cu pensii mici, șomeri, pentru asistați social. Odată cu abrogarea art. 153, toată finanțarea sistemului public de sănătate va cădea în spatele celor puțin peste 5 milioane de salariați, iar din acest sistem vor trebui plătite servicii de sănătate pentru toată populația României. Statul șmecher se retrage'', a declarat liderul BNS, Dumitru Costin, prezent la protest.

El a subliniat că ''tot statul șmecher'', odată cu reducerea de la 16% la 10% a impozitului pe venitul salarial, compromite definitiv autonomia locală despre care guvernanții înșiși vorbesc, întrucât nu poate exista autonomie locală ''fără autonomie financiară''.

''Bugetele autorităților locale, care ar trebui să însemne investiții pentru transport și servicii de calitate în România, vor fi afectate dramatic și primarii din toată țara vor trebui să stea cu mâna întinsă la puterea politică'', a spus Costin.

Potrivit acestuia, categorii de angajați din România vor avea de suportat pierderi la salariile lor, afectați urmând să fie și cei din sectorul IT, care generează valoare adăugată, pe care ''în loc să îi ținem aproape de noi, vor avea de suferit''.

''Sunt foarte multe categorii de angajați care vor avea veniturile salariale diminuate. Este o minciună cu care încearcă să ascundă alte minciuni. De săptămâna viitoare vom ataca la Curtea Constituțională ordonanța prin care s-a luat această decizie'', a punctat Dumitru Costin.

Protestatarii au cerut demisia Guvernului și înarmați cu vuvuzele și tobe, au scandat: ''Jos Guvernul!'', ''Demisia'', ''PSD ciuma roșie'', ''Hoții, hoții'', ''Nu cedăm'', ''Unitate''.

Dumitru Costin și o delegație a protestatarilor au înaintat lista cu revendicările prefectului, pentru a fi transmise Guvernului.

El a mai precizat că dacă guvernanții nu vor renunța la aceste modificări fiscale, vor urma ample mișcări de stradă, fără limitări în timp.

AGERPRES / (A — autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frățilă)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

2 Fiul patronului Cris-Tim, condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru trafic de cocaină

3 Luase legătura cu rușii / Cine este prințul Heinrich XIII, capul loviturii de stat din Germania

4 Rareș Bogdan / Sunt în aeroport, alături de Manfred Weber, în drum spre Viena. Ultimul Asalt. La 17.30 ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cance…

5 Ea este antrenoarea pe care un puști a întrebat-o dacă trimite poze nud pe bani...