„E prima dată când avem un astfel de caz aici”/O româncă de 37 de ani a devenit eroină în Italia

„E prima dată când avem un astfel de caz aici”/O româncă de 37 de ani a devenit eroină în Italia

O româncă de 37 de ani, mamă a 9 copii și căsătorită cu un pădurar, român și el, îi impresionează pe italieni. Presa din peninsulă le prezintă povestea pe larg și îi dă drept exemplu de familie împlinită și modestă.

Mariana Dantiș e româncă și tocmai a născut al nouălea copil la maternitatea spitalului din Urbino. E fericită, se simte împlinită și nu face un secret din faptul că se gândește deja la al 10-lea.

Mariana e licențiată în limbi străine și trăiește de 10 ani în Italia, la Serravalle di Carda (Apecchio) împreună cu soțul ei, Săndel Dantiș. Soțul este pădurar și este un familist convins spune ea.

Premieră pentru spitalul din Urbino

Jurnaliștii italieni de la Il Resto del Carlino au căutat-o la spital pentru a-i lua un interviu. Au găsit-o sâmbătă seara, la ora 21.39 în secția de obstetrică a spitalului Urbino, unde se afla în grija doctorului Condemi. „Este pentru prima dată când aducem pe lume al nouălea copil al unui cuplu. Totul a mers bine. A fost o mare bucurie pentru întregul departament”, a spus medicul.

Ceilalți opt copii ai Marianei se alătură familiei lângă bebelușul Ioan. Micuțul cântărea 3,44 kg la naștere, dar medicii spun că va crește rapid fiindcă este un copilaș sănătos și cu mare poftă de mâncare.

„Ioan este un bebeluș frumos, iar frații și surorile lui abia așteaptă să-l aibă în brațe”, a spus femeia.

O viață liniștită și fără lipsuri

Întrebată care este idealul său de familie, Mariana a răspunde fără ezitare, cu o abilitate lingvistică ieșită din comun: „Eu și soțul am fost binecuvântați cu darul de a fi oameni buni, cu o sănătate excelentă. Noi nu bem, nu ne drogăm, nu fumăm, suntem încrezători în viitor și nu ne este frică de muncă. Noi folosim aceste daruri pentru a forma o familie minunată și reușim“, a spus ea.

Mariana Dantiș a vorbit și despre casa lor și despre stilul lor de viață. „Locuim într-o casă mare, avem cinci dormitoare pentru copii și două mașini cu șase și șapte locuri pentru călătorii. Nu ne lipsește nimic. Soțul meu este pădurar, muncește din greu și suntem fericiți. Nu ne-am propus niciodată să avem unul, doi, cinci sau nouă copii. Dacă vin, îi acceptăm cu toată dragostea din lume. De aceea spun deja, de pe acest pat de obstetrică, că dacă va veni al zecelea copil, va fi o mare bucurie.”

Tot atunci au intrat în salon și ceilalți copii ai româncei. Mama lor i-a prezentat pe rând. „Cea mai mare este Alexandra, are 17 ani și urmează cursurile liceului din Urbino. Urmează Nicolae, 15 ani, care urmează cursurile Itis din Urbino, specializarea electronică, apoi Xenia, 13 ani, clasa a VIII-a, urmată de Ecaterina, 12 ani, apoi Iosif, nouă ani, Maria, opt ani, Teodor, patru ani și Veronica, doi ani. Ultimul este Ioan, care a sosit aproape în același timp cu ziua de naștere a tatălui său, pe 24 octombrie.”

Chiar și atunci când vine timpul ca familia să ia masa, Mariana este un om de modă veche și este atentă la felul în care se organizează. „Toată lumea se străduiește să pună masa și să-și ajute fratele mai mic. Cu toții mâncăm același lucru, iar de obicei, de fiecare dată se folosește doar un kilogram de paste. Este evident că acest lucru nu este suficient, dar mâncarea nu lipsește niciodată de la masa noastră”, spune ea.

Întrebată dacă familia este sprijinită de instituțiile care se ocupă de protecția socială în Italia, femeia spune că nu a simțit nevoia și că se descurcă. „Nu am cerut nimic de la nimeni, pentru că încercăm să ne descurcăm singuri pentru toate nevoile copiilor. Nu este ușor, dar dulceața și energia pe care ne-o oferă ne permit să atingem orice obiectiv. Unele familii ne oferă uneori mâncare și noi le mulțumim pentru că, evident, mâncarea este întotdeauna binevenită. Am înțeles că nouă copii sunt o excepție în Italia, dar nu și pentru noi”, spune ea.

Între timp, românca s-a întors la familia ei din Serravalle di Carda împreună cu Ioan. Tatăl și frații au pregătit o mică petrecere de bun venit. Un ritual consacrat în gospodăria Dantiș.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...