Eclipsa totală de Soare, un spectacol natural rar

Eclipsa totală de Soare, un spectacol natural rar

Numărătoarea inversă a început. Milioane de americani așteaptă cu nerăbdare ziua în care Soarele se va întuneca, în contextul în care eclipsa solară totală din 21 august va fi vizibilă în 14 state americane - din Oregon, în nord-vest, și până în Carolina de Sud, în sud-est, relatează DPA.

În urmă cu 18 ani, creatorul de modă spaniol Paco Rabanne, în vârstă de 83 de ani, prezicea o catastrofă: Pe 11 august 1999, ziua în care o eclipsă totală de Soare a fost vizibilă în Europa, stația spațială rusească MIR se va dezintegra sub acțiunea "Soarelui negru" și rămășițele ei vor distruge numeroase orașe de pe Terra.

Așa cum se știe deja, acest fapt nu s-a întâmplat. Pe de altă parte, oamenii de știință pot să facă previziuni, cu un grad ridicat de acuratețe, în privința fenomenelor care au loc în timpul unei eclipse solare.

Eclipsa totală de Soare se produce atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare, acoperind complet discul solar. Fenomenul poate fi observat doar în perioada Lunii Noi, când Terra, Luna și Soarele realizează o aliniere directă. Luminozitatea diurnă scade, ziua devine întunecată pentru câteva minute, iar stelele sunt vizibile pe cer.

Eclipsa totală este vizibilă doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului, largă de aproximativ 270 de kilometri — acolo unde conul de umbră al Lunii cade pe planeta noastră. Persoanele aflate în zonele cu jumătate de umbră vor putea să vadă o eclipsă parțială, întrucât Luna blochează doar parțial discul Soarelui.

Fenomenul nu se produce în fiecare lună, întrucât orbita Lunii este ușor înclinată spre orbita Terrei. De aceea, Luna Nouă se îndepărtează de Terra, fie deasupra, fie sub punctul în care se află Soarele. Doar atunci când Soarele, Luna și Pământul sunt aliniate într-o axă perfect dreaptă Luna își trimite umbra pe Terra și doar atunci oamenii au parte de experiența unei eclipse solare.

Soarele este mult mai mare decât Luna, de aproximativ 400 de ori mai mare, însă astrul se află, de asemenea, la o distanță de aproximativ 400 de ori mai mare față de Terra în comparație cu satelitul natural al Pământului. De aceea, văzute de pe Pământ, Soarele și Luna par aproape la fel de mari.

Eclipsa totală de Soare din 21 august va fi vizibilă în 14 state americane — din Oregon, în nord-vest, și până în Carolina de Sud, în sud-est. Fenomenul va putea fi admirat sub forma unei eclipse solare parțiale în anumite regiuni din Europa, Africa și America de Sud.

În fiecare dintre cele 14 state americane, eclipsa totală de Soare va dura cel mult 2 minute și 40 de secunde.

O eclipsă poate să dureze, în funcție de circumstanțe, până la 7 minute și 30 de secunde. De exemplu, pe 22 iulie 2009, o eclipsă solară totală, vizibilă din China și partea de vest a Oceanului Pacific, a durat 6 minute și 39 de secunde.

Durata unei eclipse este influențată, printre altele, de diametrele aparente ale Lunii și Soarelui și de distanțele lor față de Terra.

Eclipsa totală de Soare este un fenomen special. Se întâmplă destul de rar ca oamenii să vadă acest fenomen producându-se pe parcursul vieții lor de două ori în același loc. Următoarea eclipsă solară totală se va produce pe 2 iulie 2019 și va fi vizibilă deasupra Oceanului Pacific, inclusiv din anumite orașe din Argentina și Chile.

Fenomenul din 21 august va putea fi admirat și din anumite regiuni din Europa. În Europa de Vest, în special în Portugalia, Spania, vestul Franței și Marii Britanii, va fi vizibilă o eclipsă parțială. În Lisabona, de exemplu, se va vedea doar o cincime din discul solar acoperit de Lună.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante