Economia spaniolă a crescut mai mult decât se estima, în urma majorării consumului

Economia spaniolă a crescut mai mult decât se estima, în urma majorării consumului

Spania, a patra economie a zonei euro, a înregistrat un avans uşor mai ridicat decât se estima în 2021, în urma majorării consumului, transmite Reuters.

Spania a fost una dintre economiile cele mai afectate de pandemie în 2020, PIB-ul înregistrând o scădere de 11%.

În 2021, PIB-ul Spaniei a crescut cu 5,1%, faţă de o expansiune de 5% previzionată iniţial, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INE). Datele privind trimestrul patru din 2021 au fost îmbunătăţite, indicând un avans al economiei de 2,2%, faţă de estimarea preliminară de 2%, în urma majorării consumului, a investiţiilor companiilor şi a exporturilor.

Cheltuielile gospodăriilor au înregistrat o expansiune de 1,5% în ultimele trei luni din 2021, mai mult decât dublu faţă de avansul de trimestrul trei din 2021, în timp ce sectorul construcţiilor a crescut cu 3,4%.

În pofida revizuirii în creştere a datelor INE, creşterea din 2021 este mult sub ţinta Guvernului, de 6,5%, iar mulţi analişti şi-au înrăutăţit previziunile pentru 2022.

Ministrul Economiei, Nadia Calvino, a avertizat că efectele invadării Ucrainei de către Rusia ar putea încetini redresarea economiei spaniole, dar autorităţile de la Madrid încă nu au revizuit estimarea privind un avans al PIB-ul Spaniei de 7% în 2022.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu