Electronii pot forma o structură solidă ordonată (studiu)

Electronii pot forma o structură solidă ordonată (studiu)

O echipă de cercetători din Israel a demonstrat că electronii pot forma, ca şi atomii, o structură organizată pentru a alcătui un solid în interiorul unui solid, a anunţat joi Institutul de Ştiinţă Weizmann (WIS), citat de agenţia Xinhua.

Într-un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Science, cercetătorii WIS îşi imaginează un astfel de solid de electroni prin electroni aranjaţi la rând pe un nanocablu, precum păsările pe un cablu.

Întrebarea dacă electronii pot forma un gaz, un lichid sau chiar un cristal solid, la fel ca atomii, a fost înaintată pentru prima dată în urmă cu 80 de ani de laureatul premiului Nobel pentru Fizică Eugene Wigner, şi a rămas deschisă de atunci.

Masele extrem de mici ale electronilor îi fac să se ''zgâlţâie'' în mod constant, ceea ce face ca ei să aibă o energie cinetică mare datorată mişcării.

Prin urmare, mulţi oameni de ştiinţă se îndoiau că electronii ar putea avea interacţiuni care ar fi suficient de semnificative pentru a produce o astfel de structură ordonată de cristale.

Însă, echipa israeliană a reuşit în această privinţă să observe în mod direct o astfel de structură cuantică de electroni în diferite tipuri de materiale solide printr-un sistem unic experimental pe care l-a conceput.

Acest sistem a permis specialiştilor, în premieră, să observe existenţa unui solid de electroni creându-l.

Echipa a creat cel mai sensibil detector din lume pentru câmp electric, având capacitatea de a identifica şi detecta câmpul electric al unui singur electron.

Detectorul este alcătuit dintr-un nanocablu care ''pluteşte'' peste un material fără să-l atingă, dar sesizează micul câmp electric al fiecărui electron în parte.

Materialul măsurat în experiment a constat, de asemenea, dintr-un nanocablu, pe care electronii s-au aranjat în mod ordonat şi echidistant.

Această combinaţie de nanocabluri, unul pentru detecţie şi altul pentru susţinerea electronilor, le-a permis cercetătorilor să observe structura electronilor.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 Rusia, o imagine cât o mie de cuvinte...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei