
Elena Udrea ar putea fi eliberată din închisoare cu doi ani mai devreme. Tribunalul Prahova judecă azi contestația DNA
Tribunalul Prahova judecă joi, 17 iulie, contestaţia procurorilor DNA Ploieşti faţă de decizia Judecătoriei Ploieşti privind liberarea condiţionată din penitenciar a Elenei Udrea.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova va judeca această contestaţie la ora 9:30. Există şi posibilitatea ca magistraţii să amâne luarea unei decizii în acest dosar.
În motivarea deciziei Judecătoriei Ploieşti se arată că Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, a dat dovezi temeinice de îndreptare . Ea nu a fost sancţionată disciplinar și a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate, fiind recompensată în 16 rânduri. Ultima recompensă a fost acordată la data de 16 mai 2025.
„Potrivit caracterizării întocmite de administraţia locului de deţinere, instanţa reţine că petenta-condamnată a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate, manifestând o atitudine de respect faţă de normele instituţionale, adaptându-se corespunzător mediului carceral şi implicându-se activ în activităţile desfăşurate în cadrul programelor de educaţie şi asistenţă psihosocială. Din analiza procesului-verbal întocmit de Comisia pentru liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului de Femei Ploieşti - Târgşorul Nou, rezultă că persoana condamnată a dat dovezi temeinice de îndreptare, fiind propusă pentru liberare condiţionată, cu menţiunea că sunt îndeplinite cerinţele legale prevăzute de dispoziţiile art. 59 din Codul penal din 1969", se menţionează în motivarea magistraților Judecătoriei Ploiești.
De asemenea, se vorbeşte despre faptul că aceasta are în întreţinere o fiică minoră, faţă de care are obligaţii legale şi morale de sprijin, creştere şi educare.
Se mai menționează că prejudiciul din dosar a fost parţial achitat, iar pentru diferenţa rămasă au fost instituite măsuri asigurătorii constând în sechestre, urmând ca recuperarea integrală să se realizeze prin valorificarea acestora.
„În acest context, instanţa subliniază că achitarea prejudiciului nu reprezintă o condiţie imperativă pentru acordarea liberării condiţionate, conform legislaţiei incidente", se mai precizează în motivare.
Din punctul de vedere al instanţei, Elena Udrea „a conştientizat gravitatea comportamentului infracţional, a interiorizat valorile sociale fundamentale şi a manifestat reale progrese în procesul de reeducare".
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a contestat miercuri, 2 iulie, decizia Judecătoriei Ploiești de liberare condiționată a Elenei Udrea.
Elena Udrea se află de trei ani în Penitenciarul Târgşor
Fostul ministru al Turismului se află în Penitenciarul Târgşor din iunie 2022, după extrădarea din Bulgaria.
La sfârşitul lunii mai, Tribunalul Prahova a admis contestaţia la executare formulată de Udrea şi a dispus deducerea din pedeapsa de şase ani închisoare pe care aceasta a primit-o în dosarul „Gala Bute" a unei perioade cumulate de circa opt luni.
Udrea este acuzată că a coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de Ministerul Turismului, pe care îl conducea. Potrivit anchetatorilor, sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie al Organizaţiei Bucureşti a PDL sau al fostului şef al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.
Elena Udrea mai este acuzată că a determinat funcţionari din Ministerul Turismului să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la gala unde a boxat Lucian Bute.
Prejudiciul imputat Elenei Udrea se ridică la 3 milioane de euro.
Sursa: adevarul.ro