Elita rusă nu mai crede în victorie/„Războiul clanurilor” pentru tronul „țarului Putin” a început

Elita rusă nu mai crede în victorie/„Războiul clanurilor” pentru tronul „țarului Putin” a început

„Războiul clanurilor” pentru tronul „țarului Putin” a început, afirmă Roman Anin, jurnalist rus de investigație, fondator al postului independent iStories în 2020. Acesta susține că elita rusă nu crede în victorie.

Războiul clanurilor pentru tronul lui Putin a început, iar protagoniștii nu au în vedere neapărat răsturnarea lui, ci supraviețuirea lor.

Putin are 70 de ani; nu mai este tânăr și nu mai insuflă prea mare autoritate în cercul său, care înțelege că, mai devreme sau mai târziu, va muri sau va demisiona.

„Războiul clanurilor” pentru tronul „țarului Putin” a început

„Clanurile își dau seama că trebuie să lucreze la diferitele scenarii după moartea lui. Și problema cercului său este că este atât de divizat, încât se luptă constant unul împotriva celuilalt de zeci de ani, pentru acces la el, pentru oportunitatea de a-i influența deciziile, pentru putere”, a declarat jurnalistul Roman Anin pentru rferl.org .

Cea mai mare bătălie se dă între Viktor Zolotov, membru al Consiliului de Securitate și director al Gărzii Naționale (Rosgvardia), și Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB).

„Zolotov, care a petrecut mult timp în apropierea lui Putin, îl urăște pe Bortnikov, iar Bortnikov îl urăște pe Zolotov. Acest lucru face foarte dificil să cadă de acord cu privire la un posibil succesor”, spune Anin.

„De aceea cred că de fapt cresc șansele ca unul dintre ei, sau o coaliție dintre ei, să înceapă să acționeze chiar înainte de moartea lui Putin sau înainte ca acesta să-și piardă puterea. Nu e timp de pierdut.”

În opinia lui Anin, „clanurile” din jurul lui Putin vor puterea pentru a-și salva viețile, bunurile, viața rudelor lor.

Elita rusă nu mai crede în victorie

Ei înțeleg că după ce Rusia pierde războiul - pentru că nimeni dintre ei nu mai crede în victorie - acesta va fi punctul de plecare al acestei bătălii pentru tron. Și cel care pierde bătălia va pierde totul - putere, bunuri, poate chiar viețile.

„Imaginați-vă că următorul președinte al Rusiei este cineva din clanul lui Nikolai Patrușev, șeful Consiliului Național de Securitate al Rusiei, unul dintre principalele organisme guvernamentale ale țării. Asta înseamnă că oamenii care au luptat împotriva lui în toți acești ani nu își vor putea salva bunurile, și nici viețile sau libertatea. Ei înțeleg asta și vor lupta pentru viața lor.”

Deocamdată, sunt blocați pe aceași „barcă”, din cauza sancțiunilor, din cauza implicării lor în diverse infracțiuni. Nici nu pot părăsi țara. Dar au început deja să spună că Putin trădează țara.

Un candidat foarte important este Evgheni Prigojin, fondatorul armatei private de mercenari Wagner, care este și cel mai talentat PR al său.

Prigojin, din ce în ce mai popular

„Uită-te la aceste pisici grase din Rublevka, cea mai bogată parte a Rusiei. Au trădat țara. Îți trimit fiii în prima linie fără nimic. Au furat totul. Fiii tăi mor acolo. Eu știu să câștig războiul, dar acești trădători nu îmi permit. Nu ne permit să câștigăm”, declamă Prigojin, iar rușii de rând cred asta.

Prigojin devine din ce în ce mai popular, pentru că de fapt spune adevărul sau spune ceva care rezonează cu modul de a gândi al rușilor.

Majoritatea rușilor susțin războiul sau, dacă nu războiul în sine, cel puțin ideea că „dacă am început războiul, atunci nu avem cum să-l pierdem.

Iar Putin, din adâncul buncărului său, vede cum oamenii săi de încredere se împuținează și nu mai are încredere în nimeni.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria