Emoție în SUA după ce poliția din Seattle a împușcat o femeie de culoare care era însărcinată

Emoție în SUA după ce poliția din Seattle a împușcat o femeie de culoare care era însărcinată

Poliția din orașul Seattle (nord-vestul SUA) a împușcat mortal o femeie de culoare care era însărcinată și care sunase la poliție pentru a raporta o tentativă de spargere a locuinței sale, relatează luni AFP.

Incidentul a avut loc duminică dimineață. Poliția din Seattle a răspuns unui apel al femeii care sunase să anunțe o tentativă de intrare prin efracție în apartamentul ei. La un moment dat, femeia a scos un cuțit și cei doi agenți de poliție au împușcat-o mortal. La sosirea pompierilor, la scurt timp după incident, a fost declarat decesul tinerei. În apartament se aflau mai mulți copii atunci când polițiștii au deschis focul, însă aceștia nu au fost răniți.

Rudele au identificat-o pe femeie drept Charleena Lyles, în vârstă de 30 de ani, potrivit Seattle Times. Membrii familiei femeii au declarat că aceasta era însărcinată în câteva luni și că suferea de tulburări psihice. Aceștia au mai declarat că femeia se temea că autoritățile îi vor lua copiii, dintre care unul suferă de sindromul Down.

Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili dacă se justifică recurgerea la forță de către cei doi agenți, trimiși în concediu administrativ pe durata investigației, a indicat poliția din Seattle.

Poliția a difuzat o înregistrare audio a incidentului în care se aude cum agenții întreabă dacă pot să intre, după care strigă "Înapoi! Înapoi!" înainte de a deschide focul.

"Nu a existat niciun motiv ca să o împuște în fața copiilor ei, ar fi putut să o imobilizeze. Chiar și eu puteam să o imobilizez", a declarat Monika Williams, sora Charleenei Lyles, la televiziunea locală Kiro7. "De ce nu au putut folosi un Taser (un pistol cu electroșocuri) împotriva ei?", s-a întrebat ea.

Poliția a declarat că cei doi ofițeri erau echipați cu arme non-letale în timpul operațiunii, dar că niciunul dintre ei nu avea asupra sa un Taser.

Zeci de persoane au participat luni la un priveghi în memoria tinerei femei.

În urmă cu două săptămâni, poliția din Seattle a răspuns unui apel de violență domestică la locuința Charleenei Lyles. În timpul discuției dintre agenți și femeie, poliția a relatat că Lyles s-a înarmat cu o foarfecă și i-a amenințat pe agenți. Cu toate că agenții au declarat că s-au temut pentru siguranța lor, au reușit să o convingă pe Lyles, care era foarte agitată, să lase foarfecele din mână. Publicația Seattle Times comentează că situația din urmă cu două săptămâni este șocant de similară cu ceea ce s-a întâmplat duminică, doar că de această dată femeia a sfârșit prin a fi ucisă de polițiști.

Primarul din Seattle, Ed Murray, a calificat incidentul drept o "tragedie" și a promis o "anchetă completă", subliniind că polițiștii din oraș sunt instruiți în ceea ce privește "tehnicile de detensionare (...) pentru a face față unor astfel de crize".

Ministerul de Justiție al SUA apreciase în 2011 că poliția din Seattle a recurs la forță excesivă de numeroase ori și a numit un raportor special pentru a monitoriza punerea în aplicare a unor reforme.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre Antene, Radu Tudor și servicii...

2 „Și mie îmi place p...a ta, ador sexul oral și fanteziile sexuale”

3 VIDEO „Viitorul” României...

4 Și ea este moștenitoarea unei părți din averea lui Țiriac

5 Așa o fi?