Erdogan a recunoscut că au fost probleme cu intervenția după cutremurele care au zguduit Turcia

Erdogan a recunoscut că au fost probleme cu intervenția după cutremurele care au zguduit Turcia

Risc Seismic

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că a fost imposibil să se pregătească pentru amploarea dezastrului, relatează BBC.

Erdogan susține că situația este „sub control”. FOTO Profimedia (Arhivă)

Cel puțin 15.000 de persoane au murit în Turcia și în nordul Siriei.

Criticii au susținut că serviciile de urgență au reacționat prea lent și că Guvernul a fost slab pregătit. Președintele turc a recunoscut că Guvernul a întâmpinat unele probleme, însă a afirmat că situația este în prezent „sub control”.

Liderul Partidul Republican al Poporului (Cumhuriyet Halk Partisi/CHP), principalul partid de opoziţie din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, nu a fost de aceeași părere.

Dacă există o persoană responsabilă pentru acest lucru, aceea este Erdogan" , a declarat el.

Președintele turc a respins acuzația și a afirmat: „Într-o perioadă ca aceasta, nu pot suporta ca oamenii să desfășoare campanii negative în interes politic".

Mii de supraviețuitori au petrecut a treia noapte în condiții de îngheț, speranța dispărând pentru mulți dintre cei prinși sub dărâmături.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a atenționat că supraviețuitorii seismelor ar putea avea leziuni cauzate de temperaturile scăzute.

În Siria, eforturile salvatorilor au fost complicate de anii de conflict care au distrus infrastructura țării.

Punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa a fost închis după cutremur, deoarece drumurile au fost grav avariate.

În timp ce un oficial de rang înalt al ONU a afirmat că drumul ar putea fi deschis în curând, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a confirmat că țara lucrează pentru a deschide alte două puncte de trecere a frontierei pentru a facilita intrarea ajutoarelor în țară.

UE a confirmat că va trimite un ajutor de 3,5 milioane de euro în Siria, în urma unei cereri de asistență din partea Guvernului, însă a precizat că ajutorul trebuie să ajungă atât în zonele controlate de Guvern, cât și în cele controlate de rebeli.

Peste 1.500 de persoane au murit în provincia Idlib, iar un consilier al președintelui sirian Bashar al-Assad a afirmat că sancțiunile împiedică Siria să primească ajutorul de care are nevoie.

Nu avem suficiente buldozere, nu avem suficiente macarale, nu avem suficient petrol din cauza sancțiunilor europene și americane", a afirmat Bouthaina Shabban.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?