Erdogan califică drept 'piraterie' activităţile unor ţări care se opun Turciei în Mediterana

Erdogan califică drept 'piraterie' activităţile unor ţări care se opun Turciei în Mediterana

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat miercuri drept 'piraterie' activităţile unor ţări care se opun Turciei în Mediterana, unde explorările de hidrocarburi derulate unilateral de Ankara au stârnit tensiuni puternice, relatează AFP.

"Dacă vom ceda pirateriei în această chestiune în care avem deplină dreptate, nu vom putea răspunde viitoarelor generaţii", a declarat preşedintele turc într-un discurs la Ankara.

"Nu putem să le lăsăm copiilor noştri o ţară incapabilă să îşi apere interesele, fără încredere în sine", a adăugat Erdogan.

Declaraţiile survin într-un context de tensiuni puternice în Mediterana de Est. Ankara a stârnit în special furia Greciei prin desfăşurarea unei nave de cercetare seismică într-o zonă revendicată de Atena.

O fregată turcă şi o navă greacă au intrat în coliziune săptămâna trecută în Mediterana de Est, a precizat pentru AFP o sursă militară elenă, confirmând afirmaţii apărute în presă.

Cotidianul grec Kathimerini a publicat miercuri o fotografie cu o fregată turcă avariată, conform publicaţiei, în timpul unei coliziuni cu o fregată elenă.

Ignorând apelurile Uniunii Europene la o aplanare a tensiunilor, Turcia a anunţat duminică prelungirea cercetărilor asupra unor resurse de gaz într-o altă zonă disputată.

În discursul său de miercuri, Erdogan a prezentat partea din Mediterana de Est revendicată de Ankara drept o prelungire a teritoriului turc pe care a numit-o 'patria albastră'.

"A apăra patria albastră este la fel de important cu a ne apăra frontierele", a afirmat el.

Descoperirea în ultimii ani a unor importante rezerve de gaz în Mediterana de Est a stimulat apetitul ţărilor riverane şi a declanşat tensiuni între Ankara şi Atena, care îşi dispută anumite zone maritime.

Fără a o numi, Erdogan a atacat şi Franţa, într-un moment în care relaţiile dintre Ankara şi Paris sunt tensionate.

"Nicio putere colonială nu poate priva Turcia de resursele naturale care s-ar putea afla în această zonă", a declarat preşedintele turc.

Franţa a anunţat săptămâna trecută că a desfăşurat în Mediterana de Est două nave de război şi două avioane în semn de susţinere a Atenei.

Erdogan s-a declarat totuşi dispus să dialogheze, subliniind că aşteaptă de la interlocutorii săi "paşi care să poată reduce tensiunile".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...