Erdogan: Programul pentru echiparea cu avioane de luptă F-35 va eşua fără Turcia

Erdogan: Programul pentru echiparea cu avioane de luptă F-35 va eşua fără Turcia

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că excluderea Turciei din programul pentru echiparea cu avioane de luptă F-35 va conduce la eşecul proiectului, informează DPA.

Statele Unite şi-au avertizat aliatul din NATO Turcia - parte a consorţiului F-35 - că riscă să fie exclusă din proiect din cauza planurilor sale de a cumpăra sistemul de rachete sol-aer rusesc S-400.

"Un proiect F-35 din care este exclusă Turcia este condamnat la un eşec total", a avertizat Erdogan la IDEF '19, un târg internaţional pentru industria de apărare la Istanbul.

Turcia nu este doar un membru al consorţiului implicat în producţia de avioane de luptă de către Lockheed Martin, dar de asemenea un cumpărător.

La începutul acestei luni, Departamentul Apărării Statelor Unite a anunţat că a suspendat livrarea de piese de avion F-35 către Turcia din cauza planurilor sale de a cumpăra S-400.

"În cazul în care Turcia va achiziţiona S-400, participarea lor continuă la programul F-35 este în pericol", a declarat Pentagonul.

Cei care încearcă să excludă Turcia de la un proiect în care este un partener de producţie "încă nu văd unde va duce" aceasta, a declarat Erdogan, adăugând că Ankara a luat măsuri pentru a-şi produce propriile avioane de luptă.

Ankara a insistat că nu va renunţa la tranzacţia legată de sistemul rusesc S-400, pe care Erdogan a numit-o un "drept suveran al Turciei".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

2 Așa o fi?

3 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

4 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…

5 VIDEO Trei români beți au devastat un bar în Italia, i-au bătut pe angajați și pe proprietar