Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Erdogan readuce în discuție problema trasării frontierei maritime dintre Grecia și Turcia

Guvernul grec a acuzat vineri Turcia că pune în pericol relațiile bilaterale, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a pus la îndoială rațiunea unui vechi tratat prin care s-a stabilit frontiera dintre cele două țări, relatează agenția Reuters.

Într-un discurs susținut joi la Ankara, președintele Erdogan a spus că tratatul de pace semnat la Lausanne în anul 1923, prin care a fost trasată actuala frontieră greco-turcă, a fost în esență o înfrângere a Turciei, întrucât aceasta ar fi făcut cadou Greciei insule din Marea Egee prin respectivul tratat.

'Am renunțat în favoarea Greciei la insule pe care le-am fi putut păstra cu un strigăt la Lausanne. Este aceasta o victorie? Au încercat să ne păcălească făcându-ne să credem că Lausanne a fost o victorie', a spus Erdogan. 'Ce care au stat la acea masă au greșit cu acel tratat. Acum, suferim consecințele', a completat el.

În replică, premierul grec, Alexis Tsipras, a apreciat în timpul unei reuniuni guvernamentale că 'punerea în discuție a Tratatului de la Lausanne, care stabilește cadrul relațiilor greco-turce și statu quo-ul privind Marea Egee și insulele ei, este periculoasă pentru relațiile dintre cele două țări precum și pentru întreaga regiune'.

Relațiile greco-turce au fost de-a lungul vremii tensionate de disputele legate de frontiera lor maritimă comună și de situația Ciprului, țară împărțită etnic între ciprioții greci și turci, cu partea de nord ocupată din anul 1974 de armata turcă.

Grecia și Turcia au ajuns în pragul războiului în anul 1996, când cauza neînțelegerilor a fost o insulă nelocuită din Marea Egee.

Totuși, tensiunile au mai scăzut de-a lungul anilor, mai ales după ce atât Grecia, cât și Turcia s-au ajutat reciproc în urma a două cutremure care le-au afectat separat pe fiecare dintre ele în anul 1999.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD scade în continuare în sondaje! Însă încep surprizele!

2 HOPA! Codrinel s-a cam căcat pe el! „Să ne ia dracu pe toți”

3 ALERTĂ Bătăușii belgianului care promovează România de 23 de ani au fost ARESTAȚI! Amănunte ȘOCANTE

4 ALERTĂ Un nou TUN marca PSD? Avertismentul lui Rareș Bogdan

5 Liviu Avram, premoniție SUMBRĂ pentru PSD: Năpasta chiar vine când o chemi

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere