„Este cel mai la îndemână medicament miraculos”/Șase obiceiuri banale care prelungesc viața

„Este cel mai la îndemână medicament miraculos”/Șase obiceiuri banale care prelungesc viața

Cei mai mulți dintre noi doresc să trăiască o viață lungă și sănătoasă, dar în anumite zone ale lumii, oamenii trăiesc în medie mult mai mult decât alții. Cercetările arată că oamenii din Japonia trăiesc cel mai mult în medie, urmați de locuitorii Suediei și Norvegiei.

Exercițiile fizice prelungesc viața FOTO Shutterstock

Există o serie de factori care contribuie la acest lucru, inclusiv hrana, nivelul de activitate fizică, sistemul de îngrijire a sănătății și sistemul comunitar din acele țări”, spune Dr. Rashi Aggarwal, profesor asociat de psihiatrie la Rutgers New Jersey Medical School, pentru Yahoo Life.

Americanul obișnuit trăiește până la 76,4 ani, potrivit datelor de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) - cea mai scurtă durată de viață pe care a văzut- o SUA în aproape două decenii. În Japonia, speranța medie de viață este de 84,3 ani, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Deși există unii factori pe care nu îi poți controla când vine vorba de longevitate, cum ar fi genetica, medicii spun că sunt mai multe lucruri pe care le poți face pentru a crește șansele de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă. Iată ce sugerează aceștia.

Dieta pe bază de plante

Cercetările arată în mod constant că o dietă pe bază de plante și reducerea consumului de carne sunt de ajutor pentru longevitate.

Pe cât puteți, evitați carnea roșie, evitați alimentele procesate și fast-food-urile”, spune Aggarwal. Dr. Scott Kaiser, medic geriatru din Santa Monica, California, spune că este important ca dieta să conțină o mulțime de legume verzi, fructe de pădure și alte alimente care sunt bogate în fitonutrienți. Dieta mediteraneană în special, care pune accent pe alimentele pe bază de plante și minimizează carnea, a fost, de asemenea, legată de longevitate.

Fă-ți timp pentru a mânca

A mânca sănătos nu este doar despre ceea ce consumi, spune Aggarwal, ci și despre relația ta cu mâncarea.

„În America, nu stăm așa cum fac alte țări, să mâncăm încet și să ne bucurăm de ceea ce consumăm”, spune ea. „Mâncatul ar trebui să fie momentul în care te oprești și mănânci cu bucurie și conștient”. Acest lucru poate ajuta la scăderea riscului de a mânca în exces.

Încearcă să fii activ

„Exercițiul fizic este cel mai la îndemână medicament miraculos”, spune Kaiser, menționând că poate ajuta la menținerea sănătății fizice și cognitive.

Se recomandă să faceți cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată și două zile de activitate de întărire a mușchilor în fiecare săptămână. Dacă este dificil să încadrezi o rutină regulată de exerciții în viața ta, Aggarwal recomandă să faci tot posibilul pentru a fi activ în orice mod: să urci scări, să mergi la magazin, să mergi la plimbări regulate sau chiar să faci treburi active în jurul casei, spune ea.

Ai grijă de sănătatea ta mintală!

Depresia este legată de o durată de viață mai scurtă. Experții subliniază că unele comportamente asociate cu această afecțiune scad longevitatea, inclusiv consumul de alcool și droguri, precum și inactivitatea, motiv pentru care este important să căutați ajutor, dacă aveți dificultăți.

Singurătatea și izolarea socială pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății și sunt la egalitate cu obezitatea, inactivitatea fizică și fumatul, potrivit CDC. Izolarea socială vine și cu un risc de 50% mai mare de a dezvolta demență. „Pur și simplu un moment de conectare cu cineva – chiar și printr-un scurt apel telefonic – poate reduce sentimentele de singurătate, anxietate și depresie și poate oferi beneficii pentru protejarea creierului”, spune Kaiser.

Nu-ți neglija somnul!

Experții spun că este important să faci din somn o prioritate pentru longevitate și sănătate . Cercetările arată că lipsa somnului, în special la vârsta mijlocie, poate crește riscul de a dezvolta demență cu 30%.

În general, se recomandă ca adulții să doarmă șapte până la nouă ore în fiecare noapte, dar Aggarwal recunoaște că fiecare este diferit. Totuși, ea subliniază importanța somnului pentru sănătate și dispoziție. „Nimic nu poate compensa somnul”, spune ea. „Majoritatea oamenilor știu de cât somn au nevoie pentru a se simți bine – încearcă să obții asta.”

Gestionarea stresului

Stresul este inevitabil, dar este important să-l gestionați cât mai bine posibil, spune Aggarwal. „De exemplu, meditația mindfulness, poate ajuta”, spune ea.

Atragerea atenției asupra respirației tale și găsirea lucrurilor pe care le apreciezi despre viața ta „pot iniția o cascadă pozitivă de evenimente în mintea și corpul tău”, spune Kaiser. „Această practică simplă poate debloca mintea și poate ajuta la reducerea stresului în timp ce inițiază o stare de relaxare în corpul tău.”

Gestionarea stresului include, de asemenea, să faci tot posibilul pentru a evita să fii dur cu tine când nu poți face alegeri sănătoase tot timpul. „Dacă nu ești capabil să încorporezi aceste lucruri tot timpul, nu te simți vinovat”, spune Aggarwal. „Să te simți vinovat este și mai rău pentru sănătatea ta”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat