Eurodeputatul Cristian Bușoi anunță un acord cu Consiliul UE pentru Institutul European de Inovare și Tehnologii

Eurodeputatul Cristian Bușoi anunță un acord cu Consiliul UE pentru Institutul European de Inovare și Tehnologii

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul Europea, anunță un acord încheiat între Legislativul European și Consiliul Uniunii Europene (prima lectură) privind Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), dar și Agenda Strategică de Inovare a UE.

„Misiunea principală a EIT este de a contribui la creșterea economică durabilă și competitivitatea europeană cu ajutorul triunghiului cunoașterii: cercetare, inovare și învățământ superior. Deciziile cheie, care completează regulamentul actual al EIT se referă la sustenabilitatea financiară și deschiderea Comunităților de cunoaștere și inovare (CCI)”, a transmis Cristian Bușoi în urma negocierilor maraton.

Institutul European de Inovare și Tehnologie face parte integrantă din Orizont Europa, Programul de Cercetare al UE și va avea în următorii șapte ani un buget de aprox 3 miliarde euro. Misiunea principală a EIT este de a contribui la creșterea economică durabilă și competitivitatea europeană cu ajutorul triunghiului cunoașterii: cercetare, inovare și învățământ superior.

„Tocmai de aceea, EIT reunește și încurajează colaborarea dintre universități, laboratoare de cercetare și companii și formează Comunități de cunoaștere și inovare (CCI) care ajută inventatorii, cercetătorii și antreprenorii să își transforme ideile în produse și servicii pentru piață UE”, a mai subliniat acesta.


Din 2008, misiunea principală a EIT din 2008 este de a contribui la creșterea economică durabilă și competitivitatea europeană prin consolidarea capacității de inovare a statelor membre și a UE prin integrarea cunoștințelor bazată pe inovare din învățământul superior, cercetare și inovare . Reunește universități de conducere, laboratoare de cercetare și companii pentru a forma parteneriate paneuropene, așa-numitele Comunități de cunoaștere și inovare (CCI), pentru a ajuta inovatorii și antreprenorii din Europa să își transforme ideile în produse și servicii pentru piață.

Din 2010, EIT a lansat de-a lungul anilor opt CCI-uri, fiecare dintre ele concentrându-se pe o provocare socială diferită (climă, digital, alimentar, sănătate, innoenergie, producție, materii prime, mobilitate urbană).

Agenda strategică de inovare (SIA) completează cadrul legislativ pentru funcționarea EIT pentru anii 2021-2027. Acesta stabilește domeniile prioritare și strategia EIT pentru perioada 2021-2027 prin definirea obiectivelor EIT, a acțiunilor cheie, modul de operare, rezultatele așteptate și resursele necesare. SIA asigură, de asemenea, coerența EIT cu Horizon Europe, viitorul program-cadru al UE pentru cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027 și se așteaptă să stimuleze sinergiile cu alte programe ale UE.

Pașii următori

Textele convenite vor fi transmise în curând organelor competente ale Consiliului și Parlamentului pentru aprobare politică. În urma unei astfel de aprobări, Parlamentul va continua adoptarea poziției sale în primă lectură pe baza acestor texte convenite (în urma controlului lingvistic juridic). Apoi, Consiliul va aproba în mod oficial poziția Parlamentului și ambele acte juridice vor fi considerate adoptate. Acest lucru va avea loc după adoptarea regulamentului Orizont Europa.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...