Eurodeputatul Cristian Bușoi: Este necesară o lege ”echilibrată” care să nu pună în pericol libera exprimare, dar care să sancționeze dezinformarea

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Este necesară o lege ”echilibrată” care să nu pună în pericol libera exprimare, dar care să sancționeze dezinformarea

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, a participat ieri la audierea Comitetului special pentru intervenția străină în toate procesele democratice din Uniunea Europeană, inclusiv dezinformarea (INGE), iar cu acest prilej a reamintit pericolul produs de rețelele sociale cu privire la dezinformare și incitare la ură.

„Social Media ne-a schimbat intens lumea în ultimii 20 de ani: începând ca un produs de nișă cu puțini utilizatori, platformele de social media s-au extins rapid și sunt utilizate de miliarde de utilizatori în zilele noastre. Astăzi aproape toată lumea care are acces la internet folosește social media într-o formă sau alta”, a transmis deputatul european.

Cu toate acestea, Cristian Bușoi susține că există și o parte întunecată: „De rețelele sociale, viteza tot mai mare a internetului și transmiterea instantanee a mesajelor profită astăzi și grupurile care incită la ură și violență, care promovează știri false, care încearcă să intervină și să schimbe cursul alegerilor din întreaga lume. Chiar acum ne confruntăm când ar trebui să fim mai uniți decât oricând în jurul cercetării și al științei pentru a opri pandemia, ne confruntăm peste tot în lume cu campanii agresive de fake news și fake science, care profită de temerile oamenilor și răspândesc neîncrederea și teama. Răspândirea dezinformării despre vaccinuri este o problemă masivă de sănătate publică, care a prins rădăcini în urmă cu câțiva ani.”

„În Comisia ITRE pe care o conduc în Parlamentul European ne-am asumat misiunea de a găsi răspuns la doua întrebări esențiale. Cât din responsabilitate aparține furnizorilor de servicii digitale? și La ce nivel trebuie să stabilim decizii politice? În ITRE lucrăm deja intens la Legea serviciilor digitale și vom coopera intens cu Comisia pentru Piață Internă, IMCO, care va conduce acest dosar”, se mai arată în mesajul europarlamentarului.

În finalul intervenției sale, Cristian Bușoi, a conchis că este necesară o lege echilibrată, „care să nu pună în pericol dreptul la liberă exprimare, dar care în același timp să sancționeze dezinformările și manipularea.”

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?