Eurostat: România, printre statele Uniunii Europene unde producţia industrială a crescut în august

Eurostat: România, printre statele Uniunii Europene unde producţia industrială a crescut în august

Producţia industrială a crescut cu 5,1% în zona euro şi cu 5,3% în Uniunea Europeană în august, comparativ cu luna similară din 2020, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, singurele scăderi ale producţiei industriale în august, comparativ cu luna similară din 2020, s-au înregistrat în Portugalia (minus 7,2%), Malta (minus 4,2%) şi Cehia (minus 1,4%), iar cele mai mari creşteri anuale au fost în Belgia (29,9%), Irlanda (22,1%) şi Lituania (15,4%).

De asemenea, au mai fost înregistrate creşteri ale producţiei industriale în Danemarca (12,4%), Austria (11%), Bulgaria (10,8%), Polonia (10,7%), Grecia (10,3%), Slovenia (8,3%), Olanda (5,6%), Croaţia (5,4%), Franţa (5,1%), Estonia şi Finlanda (ambele cu 4,4%), Luxemburg (4%), Letonia (3,8%), Suedia (2,2%), Spania (2%), Germania (1,9%) şi România (1,1%).

În cazul UE, producţia de bunuri de folosinţă imediată a crescut cu 10,9%, cea de bunuri intermediare cu 7,1%, cea de bunuri de capital cu 2,4%, iar producţia de energie a urcat cu 1%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a scăzut cu 0,8%.

În august, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a scăzut cu 1,6% în zona euro şi cu 1,5% în Uniunea Europeană, după ce în iulie s-a înregistrat un avans de 1,4% în zona euro şi de 1,2 % în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în august, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Danemarca (3,5%), Lituania (2,9%) şi Luxemburg (2,1%), iar cele mai semnificative scăderi în Malta (minus 3,6%), Germania şi Estonia (ambele cu minus 4,1%), Slovacia (minus 3,8%).

România a înregistrat în august o scădere lunară de 0,1% a producţiei industriale, după un declin de 0,9% în iulie.

În cazul UE, producţia de bunuri de capital a scăzut cu 4%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 2,9% şi cea de bunuri intermediare cu 1,4%, în timp ce producţia de energie a rămas stabilă, iar cea de bunuri de folosinţă imediată a urcat cu 0,3%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...