Experimentul care ne va schimba viața. Săptămâna de lucru de 4 zile

Experimentul care ne va schimba viața. Săptămâna de lucru de 4 zile

Săptămâna de lucru de 4 zile ajută piața muncii. Aceasta este concluzia la care au ajuns marile companii occidentale care au făcut parte dintr-un proiect-pilot ce a testat acest mod de lucru. Din acest motiv, și firmele românești au început să aplice sistemul de lucru de 4 zile pe săptămână.

Urmând tendința occidentală, tot mai multe companii din România optează pentru trecerea la un program de lucru cu 4 zile lucrătoare. Ultima dintre acestea, ING Hubs România, hubul global de tehnologie al ING Group, a extins către angajați sistemul de lucru de 4 zile pe săptămână, pentru care aceștia pot opta începând cu luna ianuarie. Această decizie s-a luat pe fondul rezultatelor pozitive ale programului-pilot derulat pe parcursul a 6 luni.

Compania a explicat că adoptarea noului sistem de lucru se va face voluntar și gradual, pe parcursul următoarelor luni, pe bază de înscrieri. Angajații vor trece de la 5 zile de lucru cu 8 ore/zi la 4 zile de lucru pe săptămână, cu 10 ore/zi, în acord cu legislația în vigoare. De asemenea, angajații au opțiunea de a trece la varianta cu 9 ore de lucru pe zi, timp de 4 zile și 0,5 zile libere pe săptămână. Această schimbare va permite astfel păstrarea a 40 de ore de lucru pe săptămână aferente unui program de lucru full-time conform Codului Muncii.

Andreea Nichifor, partener și Senior Recruiter/HR Consultant al FOX EXPERT, susține că sistemul cu patru zile lucrătoare pe săptămână ar putea dinamiza piața muncii. „Este un program atractiv pentru cei care își caută joburi. S-ar putea dovedi un element atractiv în procesele de recrutare, așa cum, post-pandemie, se întâmplă în prezent cu munca hibrid sau exclusiv remote. Sunt repere deja importante în alegerea sau schimbarea unui loc de muncă de către candidați, dar și în menținerea unui loc nou de muncă existent. Anunțurile de locuri de muncă ce vor face referire la această facilitate pentru viitorii angajați vor atrage un număr mai mare de candidați, așa cum se întâmplă în prezent cu cele legate de munca hibrid sau remote față de locurile de muncă «on-site»”, spune experta.

Diferențe culturale

Ea atrage atenția asupra unor probleme care trebuie avute neapărat în vedere la adoptarea unui astfel de program cu mai puține zile lucrătoare. „În implementarea unui program de lucru de 4 zile pe săptămână, cât și în munca hibrid sau remote, atât angajații, cât și angajatorii trebuie să țină seama de productivitatea și conștiinciozitatea angajaților, precum și de existența unor programe eficiente de monitorizare a acestei productivități de către companie. În plus, nu toate profesiile sunt potrivite acestui sistem”, spune experta care mai subliniază că un număr mai mare de candidați nu reprezintă neapărat mai multe opțiuni de angajați bine pregătiți, valoroși, responsabili și la nivelul financiar just pentru companiile aflate constant în deficit de personal.

Săptămâna de lucru de 4 zile a fost deja implementată în alte țări sau este în curs de adoptare și concluziile sunt pozitive, însă trebuie să se țină cont de diferențele culturale inclusiv în atitudinea față de muncă, stilul și sistemele de management locale și, în consecință, de productivitatea la locul de muncă. „Reducerea săptămânii de lucru la 4 zile trebuie totuși percepută și utilizată ca un beneficiu oferit de angajatori și nu instaurată ca un drept al angajaților, iar pe de altă parte, trebuie înțeles de către angajați că reducerea săptămânii de muncă poate înseamnă un ritm mai intens de lucru pentru ei și nu un volum mai mic de activitate. Săptămâna de lucru de 4 zile se poate dovedi un succes atâta timp cât permite cel puțin menținerea, dacă nu creșterea productivității la locul de muncă, simultan cu creșterea satisfacției angajaților față de locul de muncă”, a precizat experta în recrutare.

78% dintre angajaţi sunt deschişi să lucreze numai 4 zile săptămânal

Un sondaj recent realizat de platforma de recrutare BestJobs arată că 78% dintre angajaţi sunt deschişi să lucreze doar 4 zile pe săptămână şi cred că acesta este un moment foarte bun pentru adoptarea săptămânii mai scurte de lucru. Aproape 71% dintre angajaţi consideră că săptămâna de lucru de 4 zile s-ar potrivi locului de muncă pe care îl au în prezent şi activităţii lor. Cu toate acestea, 41% cred că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele 4 zile, ca urmare a extinderii orelor de program, iar 45% simt că, în eventualitatea în care va fi adoptat un astfel de mod de lucru în compania pentru care lucrează, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina totul mai repede.

Deşi părerile privind efectele acestei iniţiative sunt împărţite, 55% dintre angajaţi se tem însă de mărirea zilei de lucru de la 8 la 10 ore, impusă în acest scenariu.

În Marea Britanie, majoritatea firmelor spun că nu se vor întoarce la programul normal

Zeci de companii din Marea Britanie au luat parte la cel mai mare proiect-pilot din lume privind săptămâna de lucru de 4 zile. În urma experimentului, 15% dintre angajații care au participat au declarat că „nicio sumă de bani” nu i-ar convinge să revină la munca de cinci zile pe săptămână, scrie „The Washington Post”. Aproape 3.000 de angajați au luat parte la proiectul-pilot, care a fost organizat de grupul de susținere 4 Day Week Global, în colaborare cu grupul de cercetare Autonomy și cu cercetători de la Boston College și de la Universitatea din Cambridge.

Companiile care au participat puteau adopta diferite metode pentru a scurta „semnificativ” săptămânile de lucru ale angajaților lor – de la acordarea unei zile libere pe săptămână până la reducerea zilelor de lucru într-un an pentru a ajunge la o medie de 32 de ore pe săptămână – dar trebuiau să se asigure că angajații primesc în continuare 100% din salariul lor.

La finalul experimentului, angajații au raportat o serie de beneficii legate de somnul lor, nivelul de stres, viața personală și sănătatea mintală, potrivit rezultatelor. Veniturile companiilor „au rămas în linii mari aceleași” în timpul celor șase luni de testare, dar au crescut în medie cu 35% în comparație cu o perioadă similară din anii anteriori. Demisiile au scăzut. Dintre cele 61 de companii care au participat la studiu, 56 au declarat că vor continua să implementeze săptămâna de lucru de patru zile și după încheierea proiectului-pilot, iar 18 dintre acestea au declarat că această schimbare va fi permanentă. Două companii prelungesc perioada de testare. Doar trei companii nu au intenționat să continue acest program.

Ce țări au adoptat până acum programul de lucru de 4 zile pe săptămână

Publicația euronews.com a realizat o analiză privind țările care au adoptat până acum programul de lucru de 4 zile pe săptămână. De exemplu, Belgia introduce o săptămână de lucru de patru zile pentru angajații care o doresc.

În Scoția, un proces guvernamental ar trebui să înceapă în 2023, în timp ce Țara Galilor are, de asemenea, în vedere un proces.

Spania a început un proiect-pilot. Companiile care se înscriu pot primi ajutor dintr-un fond guvernamental de 10 milioane de euro, dar trebuie să conceapă modalități de creștere a productivității care să compenseze depășirea costurilor salariale, a declarat Ministerul spaniol al Industriei. Aceste îmbunătățiri trebuie să fie puse în aplicare în termen de un an, în timp ce compania trebuie să rămână în program timp de cel puțin doi ani.

Islanda, unul dintre pionerii în ceea ce privește săptămâna de lucru de patru zile

Între 2015 și 2019, Islanda a desfășurat cel mai amplu proiect-pilot din lume privind o săptămână de lucru de 35 până la 36 de ore (redusă de la 40 de ore, cât era în mod tradițional), fără a solicita o reducere corespunzătoare a salariilor. Aproximativ 2.500 de persoane au luat parte la faza de testare. Pentru a asigura controlul calității, rezultatele au fost analizate de grupul de reflecție britanic Autonomy și de Asociația islandeză non-profit pentru durabilitate și democrație (ALDA). Proiectul-pilot a fost considerat un succes de către cercetători, iar sindicatele islandeze au negociat o reducere a programului de lucru. De asemenea, studiul a dus la o schimbare semnificativă în Islanda, aproape 90% din populația activă având acum un program redus de lucru sau alte amenajări. Cercetătorii au constatat că stresul și epuizarea lucrătorilor s-au diminuat și a existat o îmbunătățire a echilibrului dintre viață și muncă. Cu toate acestea, nu toate guvernele au împărtășit succesul Islandei cu săptămâna de lucru de patru zile.

Acest mod de lucru se mai dorește în Suedia, Germania, SUA, Canada și Japonia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante