Expert Forum propune nouă reforme pentru anul electoral 2020, inclusiv alegeri locale în 2 tururi

Expert Forum propune nouă reforme pentru anul electoral 2020, inclusiv alegeri locale în 2 tururi

Organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin şi o dezbatere despre reprezentarea politică a cetăţenilor din străinătate se numără printre reformele propuse de Expert Forum pentru anul electoral 2020, conform unui comunicat transmis AGERPRES.

Organizaţia constată că finanţarea partidelor şi organizarea procesului de vot s-au schimbat spre bine în ultimii ani.

"Campaniile au mai puţine neregularităţi, iar balamucul la urne a dispărut. Eforturile făcute de instituţiile publice precum AEP, MAE sau STS din ultimii ani au ajutat la organizarea mai eficientă a alegerilor. (...) Conform rapoartelor de monitorizare FiecareVot, zilele votării au decurs fără incidente majore, iar multe dintre problemele identificate la alegerile anterioare nu au mai fost prezente. Totuşi, unele reglementări trebuie îmbunătăţite pentru a asigura organizarea fluentă şi eficientă a alegerilor, dar şi o competiţie reală. EFOR propune o listă cu nouă teme majore legate de organizarea alegerilor din 2020", precizează sursa citată.

Printre reformele propuse figurează modificarea legislaţiei pentru a permite organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin. O altă recomandare vizează organizarea unor dezbateri despre reprezentarea politică a cetăţenilor din străinătate.

Expert Forum susţine şi reducerea numărului de semnături de susţinere şi introducerea unor mecanisme funcţionale de verificare a acestora. Mai exact, este vizată diminuarea numărului de semnături la 0,5%, respectiv a pragurilor minime pentru comune la jumătate.

"Legea trebuie modificată pentru a permite verificarea reală a semnăturilor, inclusiv prin reglementarea unor termene suficient de îndelungate pentru a permite realizarea controlului", mai precizează sursa citată.

Organizaţia susţine de asemenea clarificarea legislaţiei şi consolidarea capacităţii instituţionale pentru a gestiona votul prin corespondenţă. Măsurile vizează: introducerea unor clarificări legislative privind anularea buletinelor de vot; clarificarea rolului instituţiilor din administraţia electorală responsabile de votul prin corespondenţă, pentru a evita suprapunerile sau lipsa unor responsabilităţi clare; eficientizarea procedurii de votare şi regândirea modului în care sunt realizate materialele de vot; proceduri mai clare pentru situaţia în care alegătorii reclamă lipsa materialelor necesare votului; creşterea capacităţii de gestionare a procedurilor pentru votul prin corespondenţă; reducerea numărului de buletine de vot ce trebuie gestionate de birourile electorale pentru votul prin corespondenţă deschise în ţară de la 10.000 la 5.000/birou; deschiderea unei discuţii publice despre fezabilitatea aplicării votului prin corespondenţă în ţară.

A cincea propunere se referă la reglementarea coerentă a votului în străinătate. Mai exact: reglementarea din timp şi clară a modului în care se face înscrierea pe platforma www.votstrainatate.ro, dar şi reglementarea mai clară a înscrierii alegătorilor din străinătate pe listele permanente.

Totodată, Expert Forum recomandă campanii de informare a alegătorilor privind votarea şi documentele necesare la alegerile locale şi parlamentare de către partidele politice şi instituţiile relevante.

Alte măsuri sunt reglementarea unitară a procedurilor de organizare a alegerilor, inclusiv prin existenţa unui Cod Electoral; modificarea procedurii de acreditare a observatorilor pentru alegerile locale; eliminarea prevederilor privind furnizarea către partidele politice, la cerere, de copii ale listelor electorale suplimentare.

Cea de-a opta reformă susţinută este plafonarea cheltuielilor pentru subvenţii şi luarea în calcul într-o pondere mai mare a voturilor de la alegerile locale. Mai exact, organizaţia susţine: plafonarea subvenţiilor de stat, fie prin revenirea la forma iniţială a legii (conform bugetului din 2019, suma maximă ar fi fost aproximativ 130 de milioane de lei), fie prin reducerea limitelor maxime actuale la o treime din valoare.

Ultima recomandare vizează ajustarea legislaţiei privind campaniile electorale pentru a creşte impactul asupra competiţiei electorale şi transparenţa procesului de raportare. Sunt vizate: iniţierea unei dezbateri despre impactul regulilor privind mijloacele de campanie outdoor asupra vizibilităţii acţiunilor competitorilor electorali; extinderea prevederilor art. 36 din L. 334/2006, privind marcarea materialelor de promovare, la toate materialele produse de partidele politice, indiferent dacă sunt în campanie electorală sau în afara ei. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 Când candidezi doar la prostie, nu la președinție...

3 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

4 Așa o fi?

5 Fosta judecătoare de la CCR Simona-Maya Teodoroiu a murit la doar 55 de ani