EXPLOZIV! Ioan Niculae confirmă că „ordonanța lăcomiei” dată de prietenul său Dragnea îi redeschide combinatele falimentare de îngrășăminte chimice

EXPLOZIV! Ioan Niculae confirmă că „ordonanța lăcomiei” dată de prietenul său Dragnea îi redeschide combinatele falimentare de îngrășăminte chimice

EXPLOZIV! Ioan Niculae confirmă că „ordonanța lăcomiei” dată de prietenul său Dragnea îi redeschide combinatele falimentare de îngrășăminte chimice. Ioan Niculae, controversatul patron al grupului de combinate chimice Interagro și cel mai influent afacerist din Teleorman, a recunoscut că este unul dintre marii beneficiari ai OUG 114, care plafonează prețurile de vânzare a gazelor naturale, relatează  G4Media.ro . Numele lui Niculae și Dragnea apar într-un dosar DNA, alături de cel al Alinei Bica, în care se investighează o mită de 3,5 milioane de euro oferită de Niculae lui Dragnea pentru a interveni pe lângă Bica.

 Niculae, care a făcut închisoare într-un dosar de corupție și a fost condamnat în primă instanță în al doilea dosar de corupție, a declarat la RTV, potrivit Cotidianul.ro, că ”dacă așa se va aplica OUG, deschid imediat toate cele 6 fabrici. Dar să fie 68 de lei (plafon de 68 de lei/MWh), nu să apară iar artificii, astfel încât să urce la 100 de lei”.

”Ordonanța 114 este una dintre cele mai bune măsuri economice pe care eu le-am văzut, ca om de afaceri, în ultimii 27-28 de ani. Dacă această ordonanță se va aplica corect, în sensul ca accesul la resursele de gaze ale României să fie dat și în funcție de gradul de valorificare a acestor resurse – care sunt ale poporului român – România își va reveni chiar peste nivelul de dezvoltare industrială din 2011”, a mai spus Niculae, potrivit Cotidianul.ro.

Niculae deține, prin InterAgro, șase combinate de îngrășăminte chimice, a căror principală materie primă sunt gazele naturale: Donau Chem Turnu-Măgurele, Chemgas Slobozia şi Viromet Victoria, Amurco Bacău, GaProCo Săvineşti şi Nitroporos Făgăraş. Toate sunt închise pentru că producătorii de gaze nu îi mai vând lui Niculae din cauza datoriilor uriașe acumulate – circa 200 de milioane de euro debite neplătite la Romgaz și Petrom.

G4Media.ro a scris încă din decembrie 2018, când guvernul Dăncilă a făcut public proiectul OUG 114, că Ioan Niculae, alături de Gazprom, Ion Țiriac și Tel Drum, va fi unul dintre marii câștigători ai prevederilor care au nemulțumit aproape toată piața economică din România.

Plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani promisă ca un sprijin pentru consumatorii casnici și industriali va lovi dur principalii producători de gaze, la care, culmea, statul român e acționar: Romgaz (acționar majoritar) și Petrom (acționar minoritar).

G4Media.ro scria la acel moment că unul dintre potențialii beneficiari majori ai scăderii artificiale a prețului la gaze este mogulul îngrășămintelor, Ioan Niculae, acționarul majoritar al grupului Interagro, aflat acum într-o situație economică dificilă. Niculae a încercat permanent să obțină prețuri cât mai mici la gaze – materia primă pentru îngrășăminte.

Niculae a fost condamnat pe 1 noiembrie 2018 la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, decizia putând fi atacată cu recurs. El a mai fost condamnat definitiv în 2015, când a primit o condamnare de 2 ani şi jumătate de închisoare în dosarul „mită pentru PSD”. din care a executat circa jumătate din sentință. Niculae a fost acuzat de procurorii anticorupţie şi considerat vinovat de instanţă de finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2009 a lui Mircea Geoană.

De notat că prețul mediu al gazelor în România în 2018 a fost de circa 90 de lei/MWh, sensibil mai mic decât prețul din regiune, măsurat cu indicatorul hub-ului de la Baumgarten (Austria). Prețul din contractele bilaterale ale producătorilor cu marii clienți a fost chiar mai mic.

Dosarul Niculae-Dragnea-Bica

 Robert Turcescu a publicat, în decembrie 2014, pe blogul său, o ordonanță a procurorilor DNA care arată ca aceștia au dispus disjungerea mai multor dosare din dosarul „Alina Bica-ANRP”. Potrivit documentului DNA, noile dosare au legatură cu mai multe cauze aflate pe rolul DIICOT, în care fosta procuroare-șefă Alina Bica ar fi intervenit pentru tergiversarea soluționării lor, în schimbul unor avantaje.

La pagina 3 a documentului se vorbește despre cazul afaceristului-inculpat Ioan Niculae, care a apelat la Liviu Dragnea să-l ajute cu o intervenție la procurorul-șef DIICOT, Alina Bica, pentru soluționarea favorabilă a dosarului său. În fapt, solicitarea lui Niculae era legată de tergiversarea soluționării dosarului până la apariția prescripției. Bica, se arată în document, a intervenit la nivelul procurorului de caz, cerându-i acestuia să oprească investigațiile pe care le derula în legatură cu utilizatorul unui număr de telefon pe care îl folosea Liviu Dragnea. Răsplata: 3,5 milioane de euro pe care Niculae i le-a oferit Alinei Bica, la pachet cu promisiunea făcută împreună cu Liviu Dragnea că o vor sprijini să ajungă Procuror General.

Într-un referat al procurorilor, este descrisă complicitatea dintre Liviu Dragnea şi Alina Bica pentru salvarea lui Ioan Niculae.

"În cursul anului 2013, mai exact după numirea în funcţia de procuror-şef DIICOT a numitei Bica Alina Mihaela, între aceasta şi Dragnea Nicolae Liviu, vicepremier al Guvernului României, au avut loc mai multe întâlniri la sediul firmei TAWIL, situat în Bucureşti, pe strada Mareşal Alexandru Constantinescu, nr 22. Dragnea a precizat că el ar fi de profesie inginer şi nu s-ar pricepe la justiţie şi doreşte să fie consiliat de către Bica. În acelaşi context, Dragnea i-a cerut procurorului-şef DIICOT să-l sprijine pe Ioan Niculae, inculpat într-un dosar al DIICOT, în sensul de a rezolva în mod favorabil dosarul acestuia sau, dacă nu se putea repede, să întârzie soluţionarea lui până după alegerile prezidenţiale, mai exact până la sosirea unui moment politic favorabil. Pentru acest serviciu, Dragnea i-a promis lui Bica suma de 3,5 milioane de euro, banii urmând a fi luaţi de la Ioan Niculae şi ulterior înmânaţi magistratului. Totodată, Dragnea a promis că o va sprijini să obţină funcţia de procuror general al României în scopul celor mai sus arătate", se arată în referatul DNA.

Procurorii DNA descriu în amănunt modelul conspirativ prin care vicepremierul Guvernului şi procurorul-şef al DIICOT ţineau legătura.

"Legătura dintre Dragnea Nicolae Liviu şi Bica Alina Mihaela se ţinea cu ajutorul unor telefoane dedicate numai acestor convorbiri, un telefon fiind la un om de încredere sau şofer al lui Dragnea şi celălalt la Bica. Convorbirile aveau loc numai prin sms-uri, iar la momentul în care se stabileau întâlnirile dintre cei doi, respectiv între omul de încredere al lui Dragnea şi Bica, aceasta se deplasa în zona "Rondul Francis" aflat pe strada Ghe. Brătianu şi de acolo era preluată de şoferul lui Dragnea şi dusă la sediul firmei TAWIL, unde o aştepta Dragnea", se mai arată în referatul DNA.

În timpul anchetei penale, al cărui subiect era Ioan Niculae, Alina Bica ar fi intervenit şi ar fi făcut presiuni asupra procurorului de caz pentru a nu mai monitoriza un număr de telefon pe care îl utiliza Liviu Dragnea pentru a ţine legătura cu ea.

"Procurorul de caz în cauza care-l priveşte pe Ioan Niculae, cu care Alina Bica nu se află în relaţii bune, a solicitat în timpul şi în interesul urmăririi penale un document unei firme care trebuia să arate cine era utilizatorul unui anumit număr de telefon. Acel număr de telefon ar fi aparţinut chiar lui Liviu Dragnea şi acesta, neştiind ce răspuns să ofere firma intervievată, i-a cerut sfatul Alinei Bica. Aceasta i-a indicat lui Liviu Dragnea ca firma să răspundă că era telefonul unui angajat. Ulterior, Alina Bica şi-a dat seama că vocea îi aparţinea lui Liviu Dragnea şi putea fi recunoscută, motiv pentru care a făcut presiuni asupra procurorului de caz să renunţe la solicitare sau să găsească o soluţie şi să nu se mai lege de acest număr de telefon, în scopul de a nu-l mai implica pe Liviu Dragnea".

*** Surse bine informate spun că Bica se ducea de fapt direct la apartamentul lui Dragnea. Faptul că era adusă doar până în fața sediului firmei TAWIL era, de fapt, o disimulare. Practic, sediului firmei TAWIL este vis-a-vis de blocul unde locuiește Dragnea! Ambele clădiri sunt în zona Domenii, pe strada Alexandru Constantinescu. TAWIL este la numărul 22. Blocul lui Dragnea este vis-a-vis, la numărul 11-13!







Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”