FBI ia "foarte în serios" amenințările de amestec străin în alegerile americane

Poliția federală (FBI) ia "foarte în serios" riscul amestecului unei țări străine în procesul electoral american, a declarat joi directorul acesteia, James Comey, în cursul unei conferințe despre serviciile americane de informații, relatează AFP.

Responsabilul a subliniat că FBI ia "foarte în serios afirmația că un stat străin este pe punctul de a căuta să influențeze procesul nostru electoral, că este vorba să îl perturbe, să îl influențeze, să provoace discordie ori să semene îndoiala".

"Nu voi dezvălui ce facem, însă lucrăm din greu pentru a încerca să înțelegem dacă există un asemenea fenomen, care îi sunt dimensiunile și care sunt intențiile și motivațiile" autorilor săi, a adăugat James Comey.

Chiar dacă administrația americană nu a afirmat oficial că Moscova este vinovată și că directorul FBI s-a ferit să menționeze explicit Rusia, aceasta este serios bănuită de experți că se află la originea piratării serverelor partidului democrat și a publicării unor e-mailuri incomode pentru Hillary Clinton în urmă cu câteva săptămâni.

Cu toate acestea, directorul FBI a minimizat riscul atacurilor informatice vizând să perturbe numărarea voturilor în ziua alegerilor, în special din cauza caracterului oarecum învechit și disparat al sistemului de numărare din SUA.

"Numărarea voturilor în această țară tinde să fie puțin prăfuită și într-un anumit fel este o binecuvântare, pentru că face lucrurile mai dificile pentru cineva care încearcă să afecteze sistemul de numărare", a explicat el.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

2 Se întoarce foaia? Gunoiul care l-a înregistrat pe Nicușor Dan, chemat de procurori cu înregistrările difuzate…

3 Sindile, audiat la DNA! În vârstă de 42 de ani, șeful jandarmilor la represiunea din 10 august s-a pensionat p…

4 CTP / Nu votez cu madam Cârnat

5 Ultimul sondaj înainte de alegerile de duminică. Nicușor Dan și Gabriela Firea, umăr la umăr în lupta pentru P…