Femeile din Japonia pot participa pentru prima dată în 1250 de ani la Festivalul Goliciunii

Femeile din Japonia pot participa pentru prima dată în 1250 de ani la Festivalul Goliciunii

Japonezelor li s-a permis, pentru prima dată, să participe la Festivalul Goliciunii, o tradiție veche de 1250 de ani.

Festivalul Hadaka Matsuri din Japonia FOTO Wikipedia

Hadaka Matsuri are loc anual la Sanctuarul Konomiya, în centrul Japoniei, iar anul acesta, în afara grupului de bărbați, a participat și un grup de femei, potrivit BBC .

Găsirea unui loc în spațiile tradițional dominate de bărbați este dificilă în Japonia - care anul trecut a ocupat locul 125 din 146 în indicele de discrepanță de gen al Forumului Economic Mondial.

"În culise, femeile au lucrat întotdeauna foarte mult pentru a-i susține pe bărbați în festival," explică Atsuko Tamakoshi, a cărei familie lucrează la festivalul Konomiya de generații.

Dar ideea de a participa efectiv la festival – în care bărbații încearcă să alunge spiritele rele, după care se roagă pentru fericire - nu a fost niciodată în discuție.

Potrivit lui Naruhito Tsunoda, nu a existat niciodată o interdicție reală. Pur și simplu, nimeni nu ceruse vreodată participarea femeilor.

"Cred că cel mai important lucru este să existe un festival distractiv pentru toată lumea. Cred că și Dumnezeu ar fi fericit pentru asta," a declarat Tsunoda pentru Reuters.

Cu toate acestea, nu toată lumea din comunitate a fost la fel de receptivă.

"Au fost multe voci care erau îngrijorate. Spuneau: 'Ce fac femeile la un festival al bărbaților?', 'Acesta este un festival al bărbaților, serios'," explică Tamakoshi, o japoneză de 56 de ani.

Cu toate schimbările, femeilor nu le este permis să participe la festival complet goale.

În schimb, multe poartă "happi coats" - halate lungi, mov - și șorturi albe.

Nici nu se vor cățăra alături de pentru a-l atinge pe Shin Otoko, sau 'zeul masculin' - un bărbat ales de sanctuar. Atingerea acestuia, așa cum spune tradiția, ar trebui să alunge spiritele rele.

Însă femeile sunt mulțumite că pot să participe în sfârșit la eveniment.

"Simt că timpurile s-au schimbat în sfârșit," a spus participanta Yumiko Fujie. "Dar simt și o responsabilitate."

Săptămâna aceasta, la un alt festival al goliciunii - ținut la Templul Kokuseki din nordul Japoniei – au participat mai multe femei din cauză că zona nu mai are destui tineri, rata natalității fiind una dintre cele mai scăzute din lume. Anul trecut, în Japonia s-au născut doar 800.000 de bebeluși.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB