Fermieri arestați în Italia pentru că îi plăteau mai puțin pe muncitorii de culoare, dar și pe alții, inclusiv români

Fermieri arestați în Italia pentru că îi plăteau mai puțin pe muncitorii de culoare, dar și pe alții, inclusiv români

Doi fermieri italieni care au exploatat migranți ce lucrau pe terenurile lor agricole au fost plasați sub arest la domiciliu după ce poliția a descoperit că îi tratau în mod discriminatoriu pe angajații lor de culoare, dar și pe alții, inclusiv români, relatează vineri agenția DPA.

''Lucrătorii de culoare ar fi fost plătiți cu 25 de euro pe zi, iar ceilalți cu 35 de euro'', a declarat vineri presei un căpitan al Carabinierilor, Giordano Tognoni.

Potrivit poliției, fermierii arestați — doi frați din regiunea italiană Calabria (sud) — le-ar fi oferit de lucru la negru unor solicitanți de azil originari din Africa subsahariană, cazați la un centru local de primire a migranților.

Ar fi fost exploatate persoane din Nigeria, Gambia, Senegal și Guineea, dar și indieni și români, au afirmat Carabinierii, care au confiscat de la cei doi frați bunuri în valoare de două milioane de euro, precum și suma cash de 80.000 de euro.

''Este șocant ce s-a descoperit în Calabria: exploatarea muncii cu circumstanțele agravante ale discriminării rasiale este intolerabilă'', a declarat ministrul italian al agriculturii, Maurizio Martina.

Mulți migranți africani care debarcă în Italia în fiecare săptămână sunt exploatați în construcții sau în agricultură, deseori prin ceea ce se numește ''caporalato'', un sistem de plasatori de lucrători sezonieri controlat de mafie, prin care muncitorii sunt plătiți de un intermediar.

În aprilie, organizația Medici fără Frontiere a publicat un raport despre un bidonvil cu circa 2.500 de culegători de citrice din Calabria, despre care se spunea că este ''cel mai mare ghetou din Italia''.

Anul trecut a fost adoptată o lege anti-caporalato care îi pedepsește pe angajatorii și plasatorii de lucrători sezonieri cu închisoare de la unu la șase ani și cu amenzi între 500 și 1.000 de euro pentru fiecare muncitor angajat ilegal.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

2 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 VIDEO Scene de comedie de la instruirea noilor recruți ruși!