Filipine: Duterte renunţă să mai candideze şi se retrage din politică

Filipine: Duterte renunţă să mai candideze şi se retrage din politică

Preşedintele în exerciţiu al Filipinelor, Rodrigo Duterte, a anunţat sâmbătă că nu se va mai prezenta în calitate de candidat la vicepreşedinţia ţării la scrutinul din 2022 şi că se va retrage din politică odată ce-şi va fi încheiat mandatul, transmite EFE.

Duterte şi-a făcut publică neaşteptata decizie după ce l-a însoţit pe senatorul Bong Go, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi, la Comisia Electorală unde sunt înregistrate candidaturile.

"Majoritatea filipinezilor cred că nu mă calific (pentru această poziţie) şi că (a candida) ar fi o încălcare a spiritului Constituţiei", a declarat Duterte, în vârstă de 76 de ani, într-un scurt discurs în care şi-a mai anunţat şi "retragerea din politică".

Duterte a acceptat public la începutul lunii septembrie propunerea partidului său PDP-Laban de a candida la postul de vicepreşedinte al ţării la scrutinul programat pentru luna mai a anului viitor, dat fiind că nu mai avea dreptul constituţional de a candida pentru un nou mandat de preşedinte. O intenţie văzută de unii analişti drept o încercare de a se blinda în faţa justiţiei după ce la 15 septembrie Curtea Penală Internaţională (CPI) a dat undă verde deschiderii unei investigaţii privind războiul împotriva drogurilor declanşat de Duterte în momentul sosirii sale la putere.

Acest război antidrog, care s-a soldat cu mii de morţi în timpul raidurilor poliţiei împotriva presupuşilor traficanţi şi consumatori de droguri, este cea mai sângeroasă moştenire pe care o lasă preşedinţia lui Duterte, care a fost protagonistul a numeroase polemici şi ieşiri în decor.

Comitetul Electoral a început vineri să înregistreze candidaţii care vor participa la viitorul scrutin la care va fi ales viitorul preşedinte - pentru un mandat unic de şase ani -, viitorul vicepreşedinte - o poziţie practic ceremonială -, mai mulţi senatori şi alţi aleşi de rang secund.

Fostul boxer filipinez Manny Pacquiao a fost primul care şi-a oficializat candidatura la şefia statului, pentru care este de aşteptat să mai candideze şi actorul devenit politician Francisco Domagoso, actualul primar al capitalei Manila, şi fostul şef al poliţiei, Panfilo Lacson.

Foto: (c) JAM STA ROSA POOL/EPA


Momentan, Sara Duterte-Carpio, fiica actualului preşedinte, nu şi-a făcut publică intenţia de a candida la preşedinţie, dar a negat anterior că ar urma să candideze pe aceeaşi listă cu tatăl ei. Potrivit sondajelor realizate de agenţia Asia-Pulse, Duterte-Carpio este politiciana care s-ar bucura de cel mai mare sprijin în cazul în care ar decide să se prezinte la alegeri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria