FMI recomandă României să reenergizeze lupta împotriva corupţiei şi să îmbunătăţească guvernanţa economică

FMI recomandă României să reenergizeze lupta împotriva corupţiei şi să îmbunătăţească guvernanţa economică

Experţii Fondului Monetar Internaţional sunt de părere că autorităţile române trebuie să relanseze lupta împotriva corupţiei precum şi eforturile de eficientizare a administraţiei publice şi de îmbunătăţire a guvernanţei întreprinderilor de stat, se arată în concluziile publicate în urma misiunii de evaluare a economiei româneşti.

"Eforturile României de combatere a corupţiei în perioada de aderare la UE au fost recunoscute la nivel internaţional. Cu toate acestea, atât lupta împotriva corupţiei, cât şi eforturile de eficientizare a administraţiei trebuie reenergizate. Nu poate exista o convergenţă a standardului de viaţă cu cele din economiile mai bogate ale UE fără convergenţa standardelor de guvernanţă economică", precizează comunicatul remis de FMI în urma încheierii consultărilor pe Articolul IV.

De asemenea, experţii FMI consideră că o altă prioritate a autorităţilor române este inversarea tendinţa de înrăutăţire a performanţelor financiare ale întreprinderilor de stat, iar aceasta va necesita o monitorizare sporită şi reforme la nivelul întreprinderilor de stat cu o prezenţă puternică în sectoarele energie şi transporturi. "Îmbunătăţirea guvernanţei întreprinderilor de stat va fi esenţială pentru absorbţia fondurilor UE, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură publică faţă de celelalte ţări din UE şi pentru îndeplinirea obiectivelor climatice. O mai bună guvernanţă corporativă a întreprinderilor de stat ar fi un prim pas important", susţin experţii FMI.

O misiune FMI a efectuat o vizită virtuală la Bucureşti în perioada 10-28 mai pentru a purta discuţii privind consultările în temeiul Articolului IV. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful unui clan mafiot din Austria și-a tocat dușmanii, i-a făcut mici și i-a mâncat cu muștar și ceapă

2 Așa o fi? / Sau e doar o nouă intoxicare a Mafiei PSD?

3 Ce dobitoc sinistru! / Cozmin Guşă mai apare cu doar 0,125% la Realitatea Plus! / El minte în continuare că are 49…

4 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

5 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc